ANİ ANTİK KENTİ
Veli Yalçın

Veli Yalçın

GEZİCİ

ANİ ANTİK KENTİ

13 Eylül 2018 - 11:10

ANİ ANTİK KENTİ

“Orda bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür. Gitmesek de, kalmasak da o köy bizim köyümüzdür” şiirinde olduğu gibi Anadolu coğrafyasında gitmediğimiz, görmediğimiz o kadar çok yer var ki. Hepimizin merak ettiği, görmek istediği, sokaklarında kaybolmak istediği, tarihin kokusunu içine çekmek istediğimiz köy, kasaba, şehir ya da antik kentler vardır.

Usta edebiyatçı Melih Cevdet Anday’ın dediği gibi;

“..Biz tarih duygusundan yoksunuzdur…üstelik merak da etmiyoruz. Hani tarihimizle öğünüyoruz  ya, tarihimizi bilmiyoruz ki… Şimdi bu tarih duygusundan yoksunluğa, birde Anadolu’nun eski tarihini görmemezlikten gelme tutumu eklenmiştir… Ama şu ortaya çıkacak ki, biz bırakın uzak geçmişimizi, en yakın geçmişimizi de çözmüş değiliz, daha kendimizi tanımıyoruz. Şurada Osmanlı, onun öncesinde Selçuklu… Peki, ondan önce? Bu soruyu sormadan durabilir mi insan?”

Melih Cevdet Anday ustanın anlatmak istediklerini, Ömer Hayyam’ın dizeleriyle anlatmak istersek;

“Tam yatmasın aklın hiçbir şeye

Neler çıkar karşına kim bilir yarın

bu karanlıktan başka bir karanlık,

bu sabahtan başka bir sabah.”

Sonuç olarak bir ulusun kimlik ve kişilik bunalımı bilgisizlikten, tarih bilgisizliğinden kaynaklanır. Tarihini bilmeyen kendini de tanımaz.

Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı olan Kars, çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Son yıllarda meydana gelen değişimlerle insanların ilgisini üzerine çekmiş ve turizmin parlayan yıldızlarından bir haline gelmiştir Kars. İlk defa gittiğim şehri çok beğendim. Şehirde anlatılacak o kadar şey var ki. Anlatılacak o yerlerin içinde biri var ki, onun yeri bambaşka. Ani Antik Kenti.

Kars İline 45 km uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içerisinde ve Türkiye – Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay Nehri’nin yanında yer  almaktadır. Antik kentin tarihi M.Ö. 5000 yıllarına dayanmaktadır. Antik kent  İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. Anadolu’ya İpek Yolu üzerinden girişte ilk konaklama merkezi olduğundan dolayı aynı zamanda bir ticaret merkezidir.

Bugün 78 hektar (780 dönüm) büyüklüğündeki bir alan üzerine kurulu olan antik kent 4,5 km uzunluğundaki dış surları, sur içindeki antik kentte  cami, kilise, saray, kervansaray, köprü, hamam gibi yapılardan oluşan 21 adet tescilli taşınmaz ile birlikte arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Ani Antik Kenti’nde; Şehir Surları, Büyük Katedral (Fethiye Camii), Aziz Prkitch (Keçel ) Kilisesi, Gagik Kilisesi, Abughamrents (Poladoğlu) Kilisesi, Tiğran Honents (Resimli) Kilisesi, Genç Kızlar Kilisesi, Rahibeler Manastırı, Ebu’l Manuçehr Camii, Selçuklu Kervansarayı, Selçuklu Sarayı, Küçük ve Büyük Hamamlar, İpek Yolu Köprüsü, İç Kale, Bostanlar Deresi Mağaraları, Kaya Kilisesi, Ateşgede Tapınağı, Horomos Kilisesi ve Kuş Evleri görülmeye değerdir.

Ani’ye Ulaşım

Ahmet Muhtar Paşa Konağı’nın yanında her sabah (ziyaretçiler varsa) 09.00’da ve öğleden sonra 13.00’de Kars Valiliği Özel İdare Müdürlüğü aracı kalkmaktadır. Gidiş geliş ücreti ise 14 liradır. Yolculuk 30 dakika sürmektedir.  Ani’de aracın şoförü 2 veya 2 saat 30 dakika süre vermektedir. Yol oldukça iyi durumdadır. Taksi kullanmak isterseniz 100 ile 200 lira arasında bir ücret ödeyebilirsiniz. Ani’ye gitmek için Kars şehir merkezinde bulunan  taksiler arasında standart bir ücret tarifesi yok, pazarlık yeteneğinize göre az ya da çok ücret ödemektesiniz.

Ani’ye giriş ücreti 8 liradır. Müzekart ve İş Bankası Maximum kart sahipleri herhangi bir ücret ödememektedir. Antik Kent’te herhangi bir rehber bulunmamaktadır. Herkes kendi başına gezmektedir.

Antik Kent Ziyaret Gün ve Saatleri

5 Nisan / 2 Ekim
Yaz Açılış Saati: 09:00 / Yaz Kapanış Saati: 19:00

3 Ekim / 14 Nisan
Kış Açılış Saati: 08:00 / Kış Kapanış Saati: 17:00

Tatil Günü : Yok

 

Kars’a giderseniz Ani Antik Kenti’ni görmelisiniz. Antik kenti’n tanıtımında da denildiği gibi; “Ani bir dünya, ama dünya bir Ani değil”