TİTUS KAYA TÜNELİ
Veli Yalçın

Veli Yalçın

GEZİCİ

TİTUS KAYA TÜNELİ

17 Ekim 2018 - 09:24

Titus Kaya Tüneli
Ülkemiz, zengin bir tarihe ve eşsiz doğal güzelliklere sahip bulunmaktadır.  Bugün sahip olduğumuz  bu tarihi ve doğal güzellikler  geçmişten günümüze gelen, günümüzden de yarına miras kalacak güzellikleri meydan getirmektedir.




Tarih boyunca Hititler,  Frigler, Lidyalılar, İyonlar, Urartular, Persler, İskender İmparatorluğu,  Roma İmparatorluğu, Bizanslılar ve Osmanlı İmparatorluğu gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.
Bu tarihi zenginliğimiz ve doğal güzelliğimizden az bilinenlerinden birisi de Titus Kaya Tüneli’dir.


Hatay’ın Samandağ ilçesi’nin  Çevlik mahallesinin 5 km kuzeyindeki dağlık ve denize hakim yamaçlarda bulunan tünel İ.Ö. 1. yy’da yapılmıştır. Tünelin yapımın yüzyıl sürdüğü düşünülmektedir. Roma İmparatoru Vespaian’nın emriyle dağlardan gelen ve yaşamı olumsuz etkileyen suların neden olduğu sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla bin esire yaptırılmıştır. Tünel imparatorun oğlu Titus döneminde bitirilmiştir.


Bin 380 metre uzunluğu 7 metre yüksekliği ve  6 metre genişliğiyle dikkati çeken ve esirlerin çekiç ve murç desteğiyle dağın oyularak  yapılan tünel, görenlerin ilgisini çekiyor. Tünelin 100 metre ilerisinde bulunan  kaya mezarları oldukça gösterişlidir. Roma dönemine ait mezarların soylulara ve yöneticilere ait olduğu düşünülmektedir.  Halk arasında buraya Beşikli Mağara denilmektedir. Burası elle yapılan dünyanın en büyük tüneli olduğu söylenmektedir. 2014’de  tünel Unesco’nun Dünya Miras Geçici Miras Listesi’ne eklenmiştir.

Titus Kaya Tüneli’ne Ulaşım
Hatay’ın Samandağ ilçesine 10/15 dakikalık mesafede olup aracınızla kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulunmaktadır.
Yolunuz Hatay’a düştüğünde görmeniz gereken yerlerden biri de Titus Kaya Tüneli olsun.