AYBA TARTIŞMASINA KÜÇÜK BİR ....
Veli Yalçın

Veli Yalçın

GEZİCİ

AYBA TARTIŞMASINA KÜÇÜK BİR ....

27 Aralık 2018 - 10:42


 Aydın Büyükşehir Belediyesi Aydın Hizmet Ağı’ (AYBA) tarafından verilen evde sağlık hizmeti, ruhsatsız olduğundan dolayı Aydın Valiliği tarafından ilgili biriminin hizmet vermesi durdurulmuştur. Habere bu açıdan baktığınızda yapılan işlemin doğru olduğunu düşünüyorsunuz ama kazın ayağı öyle değil.
Bu tartışmalara katkı vermek istememin nedeni; AYBA’nın kuruluşundan sonra yapılan ilk resmi denetimini yapan komisyonun içinde bulunmam, denetleme sonucu rapor tarafımdan yazılmış, diğer komisyon üyelerince de imzalanmış ve ilgili yerlere gönderilmiştir.
Konuyla ilgili kişisel düşüncemi baştan belirteyim. Bu saatten sonra yapılan bu işlem dolayı ne Aydın Valiliği ne Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ne de Ayın Büyükşehir Belediyesi haklı, hepsi haksız durumda. Önümüzde bir yerel seçim olmasaydı bu hizmeti durdurma işlemi de yapılmayacaktı.
Komisyon, Aydın İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde 2 kişi ve İl Sağlık Müdürlüğünde 2 kişi olmak üzere toplam 4 veya 5 kişiden oluşmuştu. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Tozlu, adını şimdi hatırlamadığım biri, Çocuk Gelişimci Asuman Sürmen ve ben, Sosyal  Hizmet Uzmanı Veli Yalçın.
Komisyon olarak Zafer Meydanı’na yakın olan şimdi yıkılmış olan AYBA binasına gittik. Binadan içeri girdik ve girişteki görevliye kendimizi tanıtarak sorumlu ile görüşme talebimizi ilettik. Görevli bir yerlere gitti ve yanında bir bayanla birlikte geldi. Gelen kişi kendisini Mefkure Kocabıyık olarak tanıttı. Valilik tarafından yapılan görevlendirme sonucu kurulan komisyon olduğumuzu belirterek bize yardımcı olmasını söyledik. Mefkure Kocabıyık bu talebimizi kabul etmedi ve binaya girişimize izin vermedi. Komisyon olarak biz konuyu cep telefonuyla ilgili birimlere bildirdik.  Mefkure Kocabıyık’da  bürosuna giderek bir yerlere telefon etti. Yaklaşık 45 dakika müracaat bankının önünde ayakta bekledik. Daha sonra Tahsin Kocaman binaya geldi ve bizimle konuştu. Tahsin Kocaman ile 15 dakika konuşup, görevlendirmemizi anlattık. Kendisi yanımızda ayrılarak bir yerlerle uzun bir telefon konuşması yaptı. Daha sonra yanımıza gelerek “Buyrun, istediğiniz denetimi yapabilirsiniz” dedi. Tahsin Kocaman gelene kadar bize oturacak bir yer gösterilmedi ve çay ikramı yapılmadı.
Tahsin Kocaman, Mefkure Kocabıyık ve komisyon olarak binayı denetime başladık. İlk olarak AYBA’nın hizmet yönergesi veya yönetmeliği talep ettik. Tahsin Bey ve Mefkure Hanım şaşırdılar, “O ne” dediler. Hemen telefonlara sarıldılar, bir yerleri aradılar ve “Öyle bir şey yok” dediler. Ayda’da çalışanların isim listesi ve kişisel dosyalarını görmek istedik, “Yok” dediler. Tek tek odalara girdik ve her yeri kontrol ettik. Sağlık odalarındaki kişiler hemşire oldukları söylediler, “Diplomanızı görebilirmiyiz?” dedik, gösteremediler. Odalardaki buzdolaplarında bulunan ilaç kutularının son kullanma tarihleri 2 ve 3 yıl geçmiş olan vardı. Bunları gösterdik, herhangi bir cevap vermediler. Şimdi yıkılan binanın dış duvarlarında büyük büyük hizmet tanıtımları vardı. “Bunları nasıl yapıyorsunuz ve hizmeti verenler kim?” dedik. “Biz bu hizmetler vermiyoruz, tanıtım amacıyla öyle yaptık” dediler. Komisyon olarak büyük  şaşkınlık içindeydik. Gerekli notlarımızı alıp, binadan ayrıldık.
Komisyon raporu benim yazmanı istedi. Uzunca bir  rapor yazdım, madde madde her şeyi ayrıntılı olarak yazdım, yazdıklarımı komisyon üyeleri tek tek okudular ve imzaladılar. Raporun sonunda, verilen hizmetin sınırlarının belli olmadığı, çalışanların diplomalarının ve kişisel dosyalarının bulunmadığı, binada kullanılan ilaçların kullanım tarihlerinin geçmiş olduğunu bu ve benzeri eksiklerinin giderilmesi için AYBA’nın hizmetini durdurulması, raporda belirtilen hususların giderilmesinden sonra hizmetine devam etmesinin uygun olacağı belirtilmiştir.
İlgili rapor İl Sağlık Müdürlüğü, Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına gönderilmiştir.
AYBA’nın denetlenmesi için oluşturulan komisyon başkanı Dr. Ramazan Tozlu’nun daha sonra Aydın Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı olduğunu öğrendim.
Aydın Valiliği’nin şimdi AYBA’nın faaliyetini ruhsatsız olduğu gerekçesiyle durdurmasından da anlaşılacağı gibi, o günden bugüne bizim raporla ilgili herhangi bir gelişme olmamıştır. Bu kurumlar denetleme raporumuzu kamuoyuna açıklamalıdır.
Aydın Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediyesi yasalara uygun davranmamıştır.