KELAYNAK KUŞLARI
Veli Yalçın

Veli Yalçın

GEZİCİ

KELAYNAK KUŞLARI

10 Ekim 2018 - 07:34


Kelaynak Kuşlarının Memleketi Birecik Eminin kelaynak kuşlarını duymuşsunuzdur. Hani şu nesli tükenmekte olan ve koruma altında bulunan kuşlar.
Rivayet bu ya Nuh’un bereket sembolü olarak Nuh Tufanı’nın da gemiye aldığı kuş. İşte bu nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kelaynak kuşlarına ev sahipliği yapan Birecik, Urfa’nın bir ilçesidir. Kelaynak kuşları Birecik’in en önemli sembollerinden biridir. Kelaynak kuşları, kayalık veya yarı çöl kurak yaşam alanlarında bulunan iri yapılı, suda veya çamurda yürüyen ince uzun kıvrık gagalı, 70-80 cm uzunluğunda, 120-135 cm kanat genişliğinde bir kuş türüdür.



Kelaynak kuşuna günlük olarak,100 gr. kırmızı et, 14 gr. tuzsuz peynir, 44 gr. civciv yemi, 0.13 adet haşlanmış tavuk yumurtası iki öğün olarak verilmektedir. Kuzey Afrika’dan ülkemize geniş bir coğrafyada yaşayan kelaynak kuşları, insanoğlunun doğayı tahrip etmesi sonucu (beslenme bölgelerinde kullanılan zirai ilaçlama ve barajların yapılması vb. gibi) nedenlerden dolayı türlerini devam etmekte bile zorlanıyorlardı.



Bu kuş türünün varlığını sürdürebilmesi ve yok olmaması için 1977’de Türkiye Orman Genel Müdürlüğü Birecik ilçesinde Kelaynak Üretme İstasyonu kuruldu.7


İstasyonda kuşların çoğalması amacıyla çalışmalar devam etmektedir.1977’de 2 yetişkin ve 7 yavruyla başlayan süreç sonunda bugün sayının 250’den fazla olduğu ifade edilmektedir. Dünyada sadece Fas ve Birecik’te bulunan bu kuşlar tek eşli bir yaşam sürdüklerinden dolayı sayılarının artması yavaş devam etmektedir. İlçenin dört kilometre kuzeyinde, Urfa’nın bir başka ilçesi olan Halfeti’nin yolu üzerinde bulunmaktadır.

Kelaynaklar kafes içinde tutulmakta ve yanlarına yaklaşılmasına izin verilmemektedir. Kelaynak kuşları, tarihi kalesi, köprüsü ve Fırat Nehri ile ziyaretçilerinin ilgisini çekmeye devam etmektedir. Not : Birecik sokaklarının asgari temizlik koşullarını sağlamadığı ve trafik düzenin de tümüyle korkunç olduğunu üzülerek belirtmek isterim. Yılın her günü ziyaretçilerin ilgisini çeken bir ilçenin bu tür olumsuzluklar görüntü vermesi çok hoş olmasa gerek.