Vakit, Ermenistan'a Gitme Vaktidir.  
Veli Yalçın

Veli Yalçın

GEZİCİ

Vakit, Ermenistan'a Gitme Vaktidir.  

21 Kasım 2018 - 10:08


Önceki yazımda da belirttiğim gibi; Ermenistan ile Türkiye arasında diplomatik ilişki yok, sınırlar kapalı ama, bütün bunlara rağmen zorlukları ve sınırları aşmaya niyetli insanlar var ve aşıyorlar da. Sizlerde önümüzdeki dönemde tatil planınızı yaparken genelde Ermenistan’ı özelde Erivan’ı listenizi almanıza yardımcı olacak küçük bir rehber yazmak istedim. Önümüzdeki yerel seçimlerde, sokaklarda çokça göreceğimiz bir sloganı buraya uyarlamanın tam zamanıdır. Vakit, Ermenistan’a gitme vaktidir.  

Soykırım Anıtı ve Müzesi : Erivan'daki Tsitsernakaberd (Kırlangıç) Tepesi’ne 1965'de, 1915 Ermeni Soykırımı kurbanlarının 50. Yılı anısına yapılıyor. Anıt ve müze oldukça büyük bir park içinde bulunuyor. Anıtın içinde sönmeyen bir ateş yanıyor. Ateşin etrafındaki 12 beton blok Ermenilerin Anadolu da terk etmek zorunda kaldıkları 12 şehri, yanındaki 44 metrelik sütun ise Ermeni halkının yeniden doğuşunu simgeliyor. Müzede olaylar kronolojik sıraya göre anlatılıyor ve oldukça etkileyici fotoğraflar sunuluyor.
 
 
Cumhuriyet Meydanı :  Erivan'ın en geniş ve görkemli meydanlarından biridir. Sovyetler döneminde Lenin Meydanı olarak biliniyor. Meydan 14 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor.  Etrafında Ermenistan Millî Galerisi, Ermenistan Tarih Müzesi, Dışişleri, Ulaşım ve İletişim Bakanlığı gibi hükûmet binaları, postane,  otel ve  park bulunuyor. Meydanın çevresindeki kafelerde dinlenmek ve geceleri su havuzlarındaki “dans eden fıskiyeleri” izlemek vazgeçilmez bir keyif.

 
Opera Binası ve Meydanı : Sovyet Ermenistan’ın 10. yılı anısına 1930’da inşa edilmiş ve 1933’de açılmıştır. 1953’de bugünkü haliyle tamamlanmıştır. Opera Binası iki konser salonundan oluşuyor : 1.400 kişilikli konser salonu ve 1.200 kişilik Opera ve Bale Ulusal Tiyatrosu. Meydandaki kafe ve restoranlar oldukça güzel ve albenisi yüksek. Erivan’ın simgelerindendir.

 
Cascade (Çağlayan) : Erivan'da bulunan büyük merdivenli yapıyı simgeliyor. Cascade’nin yapımı 1971'de başlıyor ve 1980'de bitiriliyor. SSCB’nin 50. Yıl anısına yapılıyor.  Merdivenler iki farklı taraftan çıkılıyor ve iniliyor. Merdivenlerin iç bölümünde Cafesjian Sanat Müzesi'ne bağlı bölümler ve yürüyen merdivenler var. Cascade, yeşillikler, fıskiyeler, yapay şelalelerle oldukça dikkat çekici ve çok basamaklı bir merdiveni oluşturuyor. Parkın içinde birbirinden ilginç heykeller bulunuyor. Cascade’in en uç noktasından şehrin görüntüsü görülmeye değer bir güzellik sunuyor.

 
Vernissage Erivan’ın büyük açık hava pazarı özelliğini taşıyor. Geleneksel Ermeni sanat eserleri sergileniyor. Başkentin merkezinde yer alıyor. Vernissage, hafta  sonları işleyen bir pazardır. Geleneksel halılar, eski madeni para ve madalyonlar, oyma ahşap ve sanat eserleri, kitaplar, tablolar, müzik aletleri ve akla gelebilecek her şey pazarda bulunuyor.

 
Matenadaran (Eski El Yazmaları Müzesi) : Antik Ermeni el yazmalarını içeren bir müzedir. 1959’da inşa edilen müze, dünyanın en büyük el yazması koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

 
Zafer Parkı ve Ana  Ermenistan Heykeli  : Başkent Erivan’daki Zafer Park’taki anıtsal bir heykeldir. 1967’de 51 metre olarak inşa edilmiştir. Heykelin altında askeri bir müze bulunuyor. Heykel şehrin her yerinden görülebiliyor. Heykelin içinde bulunduğu Zafer Parkı, Ervianlıların ve turistlerin uğrak yerleri arasındadır.
 
Ararat Brandy Şarap Vodka Fabrikası: Ermenistan’ın önde gelen konyak üretim şirketidir. 1877’de Rus İmparatorluğu yönetimi tarafından kurulmuş. Fabrika, şehir merkezinde, Ermenistan’ın bir diğer ünlü markası Noy ile Ararat karşı karşıya duruyor. Önceden randevu alınması durumunda gruplar halinde gezilebiliyor.
 
Ayrıca  Aşıklar Parkı, Circular Parkı, Shahumyan Parkı, Charles Anzavour Müzesi, Cafesjıan Sanat Müzesi, Erebuni Kalesi ve Müzesi, Avetik İsahakyan Müzesi, Aram Khachaturyan Müzesi, Rus Sanat Müzesi, Ervand Kochar Müzesi, Komistas Müzesi, Yeghishe Charents Müzesi, Serey Paradjanov Müzesi, Minas Avetısyan Ev Müzesi, Martıros Saryan Müzesi, Ararat Müzesi, , Hovhannes Tumanyan Müzesi, Martiros Saryan Müzesi, Karen Demirchyan Müzesi, Halk Sanat Müzesi, Aziz Krikor Katedrali, Botanik Bahçesi gibi say say bitmez yerler var.
 
Erivan parklar, müzeler ve heykeller şehri. Erivan’ın  her köşesinde, meydanında ya da sokağında çeşmeler var. Çoluk-çocuk, kadın-erkek, yerli- yabancı herkes aynı çeşmeden kana kana su içiyor, üstelik bedava, sürekli akıyor. Suyun tadı nefis.
 
Erivan’ın dışına çıkınca görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Ermenistan’ın ikinci büyük şehri Gümrü, Ermenilerin Vatikan’ı sayılan Echmiadzin, Garni Tapınağı, Geghard Manastırı, Ararat (Ağrı Dağı) ile karşı karşıya bulunan Khor Virap Kadetrali, Artashavan Köyü’ne yakın bulunan Ermeni Alfabe Anıtı, kaplıca ve şelalesiyle ünlü olan Jermuk ve Noravank Kanyonu ve Manastırı görülmeye değer yerlerdendir. Buraları görmek için araç kiralamak ya da turlara katılmak gerekiyor.
 
Ararat (Ağrı Dağı) Ermeniler için bambaşka bir anlam taşıyor.  Müslümanlar için Mekke, Hristiyanlar için Kudüs ne ise, Ermeniler için Ararat odur. Ararat’ı çıplak gözle göremedim, ama çekilen resimleri gördüm, tek kelimeyle muhteşem. Oysa geçen yıl yanından geçtiğimde normal, sıradan gibi görünüyordu. Erivan’da her şey Ararat’a bakıyor
Yeme – içme konusunda ayrımız gayrımız yok.  Damak tadımız aynı. Erivan’da aradığınız her tür restoran bulunuyor. Konyak ve şaraplar tadılması gerekenlerin başında geliyor.
Her bütçeye uygun konaklama mevcut.
 
Ermenistan bize çok yakın ama çok uzak komşu, keşke çok daha yakın olsaydık. Acıları çoğaltmak yerine paylaşarak azaltmak olmalı çabamız.