TÜRKİYE ADALETİNİ ARIYOR!
RAMAZAN TÜLÜ

RAMAZAN TÜLÜ

KUYUYA ATILAN TAŞ

TÜRKİYE ADALETİNİ ARIYOR!

13 Kasım 2020 - 11:46

“Bırakın Adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun” bu sözler bana ait değil, Koskoca bir makamın sahibi TC. Adalet Bakanı Abdulhamit GÜL’e ait.
Benzeri sözleri, yargıda yapısal reformun gerekli olduğunu Sayın Cumhur Başkanımızda söyledi yanlış bilmiyorsam. Geçen gün CNN Türk’te Sayın İnce’ye baktım kısa bir süre o da yargıda yapılacak düzenlemenin elzem olduğundan söz ediyordu. Kemal Kılıçdaroğlu’da “Hak Hukuk Adalet” diyor, sık sık… Hatta bu sloganları atarak yürümüştü 420 km.yi Yedi yüz bin adım atarak… Gerçi onun “Hak Hukuk Adalet” istemi sadece Enis Berberoğlu’na karşı yapılan cezai müeyyidelerle sınırlı gibi geliyor bana, en azından bende uyandırdığı kanı öyle. Çünkü hukuksuzluktan herkesin/ her kesimin bir şekilde payını aldığı bir süreçte yaşıyoruz. Devleti yönetmekle iştigal eden ya da yönetmeye talip şahsiyetlerin serzenişleriyse bunlar, durumu ciddi ve vahim görmek gerek. Sokaktaki sıradan bir kişinin gelişigüzel yakınması değil çünkü… Yıllar önce (Sanırım 1998 ya da 1999 yılı Adli Yıl açılışında) Yargıtay başkanı Sami Selçuk; “Ülkede Hukuk vicdan ile cüzdan arasına sıkışmış halde!” demişti. Aradan geçen 21-22 yıl içinde belki cüzdan işi göreceli olarak kısmen düzeltildi ama vicdan işi hala ortada duruyor ki yargıdan neredeyse tüm kesimler memnuniyetsiz durumda. Yargı kararlarından memnun olandan çok memnun olmayan var, Yıllar önce bir gazetede okuduğum öyküyü anımsadım; Sanırım olay 1940 yıllarda geçiyordu. Engebeli/dağlık bir köy arazisinde miktarı küçük, değeri cüz’i bir yeri için niza yaşayan yaşlı bir vatandaş mahkemeye başvurmuş. Keşif kararı alınmış. Mahkeme heyeti ve Mahkemenin hakimi at sırtında çekişmeli arazinin bulunduğu yere çıkmışlar. Keşif tutanakları daktilo ile tutulurken, Hakim Vatandaşa sitem amacıyla “Amca bu yer ne kadar para eder?” diye sormuş. Vatandaş da 20 Lira gibi oldukça küçük bir rakamdan söz edince. hakim de vatandaşa “Be amca bu 20 Lirayı ben sana verseydim de sen bizi bu kadar yormasan olmaz mıydı” deyince yaşlı vatandaş Hakime “Evladım ben 20 Liranın peşinde değilim, Adaletin peşindeyim, onu arıyorum!”demiş. O yaşlı amca adaleti buldu mu, bulamadı mı bilinmez ama günümüzde herkes adaleti bulamadığından adaletin olmadığından şikayetçi.
Adaleti tesis etmek için Pozitif hukukun ön gördüğü yasaları tekniği çerçevesinde enine boyuna düşünerek hazırlamak ve yürürlüğe koymak gerek. Gece yarıları tartışılmadan, kamuoyu ve ilgili çevrelere haber vermeden, torba yasaların içine bazı maddeler konulması. Temel yasaların bazı önemli maddelerinde yapılan tadilatlar, sayısal çoğunluğun parmaklarıyla yapılırsa, birilerinin istediği olur ve bir kesimin çıkarları korunur, onlara bazı yararlar bahşedilir ancak yapılan düzenleme ile geniş kesimler mağdur edilir. Düzenlemeler ile yeni mağdurlar üretilir. Haliyle de serzenişler bitmez aksine tartışmalar artar.