Z KUŞAĞI VE MEDYA
Ayla Ekin Deniz

Ayla Ekin Deniz

DENİZ YELİ

Z KUŞAĞI VE MEDYA

18 Ağustos 2021 - 10:53


     Z KUŞAĞI denilince akla 90 lı yılların sonunda doğmuş son nesil 20 li yaşlardaki bireyler gelir. Teknoloji çağında doğdukları ve doğar doğmaz teknolojiyle haşır neşir olmaları nedeniyle toplum klasik normlarından uzak bazı özelliklere sahiptirler. 
     Teknolojiye yatkınlıkları nedeniyle çok fazla bilgiye erişebilmeleri onları bilgi bombardımanına maruz kalmalarına sebep olmuştur. Bu kuşak bilgiyi hep bireysel metotlarla, bireysel kaynaklardan elde ettiği için takım çalışmasına ve ekip ruhuna oldukça yabancı ve bir anlamda bencil ruhludurlar. 
     Yalnız bu kuşağın içinde bulunduğu aile yapısının keskin yerel özellikte örf adet inanç yapısına sahip olması onların bir kısmının değişik karakterde klasik normlara da sahip olmalarını sağlayabilmektedir. Bu karma özellikli olanlar toplumda daha başarılı olmakta ve üst düzeyde yer almalarını sağlamaktadır.
     Z kuşağının medya ilişkileri internet odaklı ve ağırlıklı olduğundan sosyal medya hayatlarında çok büyük yönlendirici ve eğitici rol almaktadır. Bu kuşak interaktif olarak sosyal medya üzerinden oldukça aktif çalışmalar ve etkileşimler içindedirler.
     Z kuşağının basın, yayın, Televizyon ve Radyo ilişkileri birkaç farklı boyutta incelenip değerlendirilebilir. Bunlardan en önemlisi bu kuşağa hitap eden televizyon dizileridir. Bu dizilerde kendilerinden bir şeyler bulan veya dizilerdeki yaşamlara özenen Z kuşağı dizi ağırlıklı TV kanallarını sadık izleyici kitlesi gibi izleyebilmektedir. Kendi yaşıtlarına hitap eden teknoloji ve yenilikleri içeren programları belgeselleri de bu kuşak sıklıkla izlemektedir. Diğer izlenen TV yayınları naklen canlı yayınlanan futbol maçları, basketbol maçları, uluslararası canlı spor yayınlarıdır.
     Bu arada farkına varmadan izledikleri programlar içinde ve arasındaki reklam kuşaklarını göz ardı edemeyiz, özellikle genç kuşağa hitap eden ürünleri ve reklam yüzlerini z kuşağı takip etmektedirler.
     Bu arada Z kuşağının medya ilişkisinde ortak genel özelliklerinin dışında incelenmesi gereken iki ayrı faktör daha vardır. 
     
     EĞİTİM DÜZEYİ FAKTÖRÜ
Üniversite talebe ve mezunları ile ilk ve orta eğitim mezunlarının da medya tercihleri farklılıklar gösterebilmektedir. Tahsil düzeyi yükseldikçe seçilen programalar daha statüsü yüksek ve farklı içerikli olanlardır.
     EKONOMİK FAKTÖR
Z kuşağının ekonomik standartları tercih ettikleri programlara her zaman farklı açılardan yansımaktadır. Mesela alt düzey seri imalatlarda çalışan Z  kuşağı gençler gün içerisinde iş saatlerinde medya olarak Radyo dinlemeyi tercih etmektedirler. Aynı şekilde araç kullanan tüm Z kuşağı büyük oranda araçlarında radyo dinlemektedirler. 
     Tabii bu saydığımız faktörlerin iç içe geçmiş kombinasyonlarından çok zengin içerikli sonuçlarda çıkarılabilecektir. 
Amerika’da yapılan TV tercih araştırmalarında şöyle ilginç bir sonuç çıkmıştır. Sosyal Medya mı TV mi daha inandırıcı ve güvenilir diye araştırıldığında sorulduğunda TV daha inandırıcı ve güvenilir bulunmuştur. Hatta dikkat ederseniz bu nedenle ülkemizde bile büyük ulusal ve uluslararası kurumlar Televizyona reklam vermeyi kesmemiş aksine güçlü olarak reklam vermeye devam etmektedirler.