TEŞKİLATLAR SAHAYA İNİYOR
  • Reklam
Ayla Ekin Deniz

Ayla Ekin Deniz

DENİZ YELİ

TEŞKİLATLAR SAHAYA İNİYOR

28 Eylül 2021 - 10:28


     Seçimler yaklaşıyor ve her gün biraz daha kıran kırana mücadelenin yaşanacağı seçim atmosferine doğru yol alınıyor.  Rehavete kapılan teşkilatlar için alarm zilleri çalmaya başladı fakat henüz bu zilleri duymayan ağır gaflet uykusundaki teşkilatlar henüz uyanamadı gibi görünüyor. Oysa bu seçim tam anlamıyla bir siyasi ölüm kalım savaşı gibi olacak.
      Türkiye’nin son zamanlardaki, büyümesi, her alanda güçlenmesi, dünyaya meydan okuması, gelişen milli manevi askeri teknolojisi ezeli düşmanlarını çok rahatsız etmiştir. Bu seçimlerde ülkeyi kaosa sürüklemek, istikrarını bozmak, kazanımlarını elinden almak, ülkeyi bölmek hatta iç savaş çıkarmak için dış güçler bu seçimi beklemekte hatta beklemekten öte muhalefeti sinsice kullanarak emellerine ulaşmak için planlar yapmaktadırlar
     Dünya ve Türkiye konjonktürü geçen seçimden bu yana o kadar çok ve hızlı değişti ki, toplumsal ve kişisel algılar bu hıza yetişmekte çok zorlanır oldu. Arka arkaya o kadar çok şey insan ve toplum hayatına girdi ki anlatması bile başlı başına bir mesele. Olayların gelişmelerin analizleri bile akademik tez konusu olacak kadar profesyonel ekip çalışması gerektiriyor.
     Bu kadar çok ve ani değişkenlerin siyaset alanındaki etkileri de bir o kadar kompleks ve karmaşık olmakta. Siyaset stratejilerini oluşturacak yönetici adayları ve parti kurmayları gündemi, olayları, trendleri, sosyal çalkantıları, toplumu ve bunlara bağlı sorunları çok iyi anlamak, araştırmak, değerlendirmek, alternatif çözüm projeleri geliştirmek zorundalar.
     Teşkilatlar sahaya neden inerler diye bir soru soralım önce.  Teknik olarak üç sebebi vardır. Yada üç fonksiyonu icra etmek içinde diyebiliriz. 
     Birincisi; Hazırlandıkları projeleri topluma sunmak için,
     İkincisi; Projeleri ile halkı ikna etmek için,
     Üçüncüsü; Seçime kadar halkın, seçmenin nabzını tutmak için,
Birinci görevi tam anlamıyla yapabilmeleri için iki faktör çok önem arz etmektedir. İlk faktör seçmenin neredeyse tamamına erişmek ve onlara tüm kanallardan projelerini sunmak çok önemlidir. Bu sahada bire bir göğüs göğüse mücadele gibidir. İkinci faktör seçmene sunulacak projeler ve parti programını çok iyi çalışıp, net ve tam olarak öğrenip eksiksiz sunacak şekilde donanımlı olmak ve bunun için yoğun parti içi eğitim yapısı kurmak, bu yapıdan başarıyla mezun olmaktır.
      İkincisi; halkı ikna etmek için projelerin sunumunda kullanılacak dilin, davranışların, kontakların, ilişkilerin çok iyi kurgulanması ve yönetilmesi gerekmektedir. Seçilecek sloganların, konuşma metinlerinin, miting yerlerinin, materyallerin çok iyi ve işlevsel olarak seçilmesidir. Sahadaki her görevlinin iknanın psikolojisi dersini görmesi ve bu konuda kendini eğitmesi gerekmektedir.
     Üçüncüsü; seçmenin nabzının tutulması, seçmenin çok yönlü olarak iyi analiz edilmesi, interaktif ilişkilerin kurulması, gerçekçi anketlerin, kamuoyu yoklamalarının doğru yapılması gerekmektedir.
     Tüm bu çalışmalar daha analitik, detaylı ve konusunda uzman profesyoneller ile sosyal medya sahalarında da kusursuz bir şekilde yapılması gerekmektedir. Özellikle genç seçmenin dünyası, eğilimleri, ihtiyaçları çok iyi analiz edilerek çok güçlü bir sosyal medya seçim stratejisi izlenmelidir. Fiziki sahanın klasik çalışmaları sosyal medyanın sahaları ile koordineli olmalı her iki sahada da birbirlerini tamamlayıcı programlar, detaylı çalışmalar geliştirilmelidir.
      
     Yapılan araştırmalar ve anketler eğer liderin oy oranını parti oy oranından çok yüksek gösteriyorsa tüm teşkilatlar başlarını öne eğip bu durumun sebeplerini kendilerinde arayıp bu sorumsuzluk ve tembellikten kendilerini kurtarmak zorundadırlar.
     Kısacası önümüzdeki zaman dilimi çalışmalar için çok uzun değil, rekabet kolay değil, işler çok yoğun olacak. Bu nedenle herkes canını dişine takarak hazırlanacak, çalışacaktır. Tüm partileri zor bir seçim bekliyor..