DEVLET NEREDE OLMALI
Ayla Ekin Deniz

Ayla Ekin Deniz

DENİZ YELİ

DEVLET NEREDE OLMALI

02 Kasım 2021 - 09:15

DEVLET NERDE OLMALI
    Devlet aslında milletin ta kendisi olmakla birlikte milleti dünyaya temsil eden, düzeni sağlayan kollektif bazı işleri millet adına yürüten soyut ve somut bir arada kavramdır. Somut varlığı ile vatandaşına hizmet götüren onu koruyan adaletini sağlayan seçilmiş ehil bireylerden oluşan topluluk silsilesidir. Bunun karşılığında devlet kendi varlığını, milletin varlığını korumak ve görevlerini yerine getirmek için ekonomik ve sosyal güce ihtiyacı vardır. Bunun için vergiler alır, işletmeler kurar işletir, çeşitli diğer yollardan gelir üretir ve harcar.
     Vatandaşına hizmet etmek kavramının sınırları, yüzyıllar boyu tartışılagelmiş ve içinde bir çok sorunları da beraberinde getirmiştir. Liberal ekonomilerde topluma hizmet konusu birçok yerde özel sektöre devredilerek farklı bir yol izlenmektedir. Sosyalist sistemlerde ise bir çok görev devletin tekelindedir.
     Vatandaşın beklentileri devletin kendisine her alanda çok hizmet vermesidir. Fakat bu hizmetlerin organizasyonunda rol alan diğer etken dominant unsur ise bürokrasidir. Bürokrasinin görevleri arttıkça içerdiği eleman sayısı ve bürokratik işlemler nedeniyle hantallaşmakta ve hizmet gecikmekte kalitesi düşmektedir. Bunu çözmek için özel sektörle görev paylaşımı yapan devlet bu seferde hizmetin bedelindeki maliyet sorunuyla karşılaşmaktadır. Milletin beklentileri devamlı artmakta gelişen sosyal yapıyla hizmetin çıtası yükselmektedir. 
     Devletin en kritik görev sahalarının başında güvenlik, adalet, eğitim, sağlık ve ekonominin kontrolü gelmektedir. Devlet adalet mekanizması ve ekonomik koordinasyon hassasiyeti ve önemi nedeniyle özel sektöre devredilememektedir. Güvenlikte profesyonel askerlikle kısmen, eğitimde dershanelerle kısmen sağlıkta özel hastanelerle kısmen görev paylaşımları olmaktadır. 
     Millet bu görev paylaşımlarından istediği verimi alamadığını düşündüğünde devletten beklentilerini yükseltmekte neredeyse her görevi devletten beklemektedir. Birçok meselede evet millet haklıdır çünkü devlet paylaştığı görevlerinde kontrolünden kalitesinden veriminden sorumludur. Bunu çarpık örneğini belediyelerde görmekteyiz. Devleti temsilen belediyenin görevlerini özel sektörle paylaştığı yerlerde sorunlar olabilmekte. Tecrübesiz belediye yönetimleri yaptıkları hatalarla devlete ve temsil ettiği halka zarar vermektedirler.
     Buradaki diğer ana unsur devletin yönetiminin başarılı olmasıdır. Halkın kendi üzerine düşen görevlerini yapmaması veya eksik yapmasından dolayı kolaycılığa kaçarak yada manipülasyonla farklı düşünerek oluşan sorunlara sebep olmaktadır. 
     Somut bir örnek vermek gerekirse devlet son pandemi salgınında vazifesini yapıp tedbirler almış aşıları temin etmiş, fakat halkın bir kısmı bu tedbirlere uymaması , aşıları olmaması nedeniyle salgın kısa zamanda kontrol altına alınamamıştır. Buna rağmen negatif kesim hala devleti pervasızca suçlayabilmektedir.  Bu sadec bir güncel örnektir. Çevreyi koruma, israfı önleme, devlet malına sahiplenme, adaleti yanıltmama vs. gibi konularda binlerce örnek verebiliriz. Devlet nerede olmalı sorusuna cevap ararken milletin bireylerinin de kendisine ben nerede olmalıyım sorusuna doğru cevap verebilmelidir.
     Millet devleti, devlette milleti hakkaniyetle sahiplendiği müddetçe yaşam her zaman daha güzel olacaktır.