KORONADAN GERİYE KALANLAR..
Ayla Ekin Deniz

Ayla Ekin Deniz

DENİZ YELİ

KORONADAN GERİYE KALANLAR..

07 Şubat 2022 - 09:56


     Bu hafta biraz korona toplum ve biz tahlilleri yapayım dedim. Evet bütün dünya ile birlikte bizde bir korona fırtınasından geçtik geçiyoruz diyebiliriz artık. Devlet olarak ortalamanın çok üstünde bir başarı ile milletimiz faciaya dönüşmeden koronayla mücadelede ciddi başarılar elde etti. Ölenlerimize şehitlik mertebesiyle Allah rahmet eylesin diyoruz öncelikle. İlk varyantlarının ölümcül haliyle aşı olmadan, kesin ilacı olmadan tedbirlerle belli ölçüde atlatmaya çalıştık. Dünyada bizim kadar sağlam duran ülkeler fazla olamadı, hatta bir çok ülkeye hatırlarsanız maske yardımları bile yaptı devletimiz sağolsun. Kapandığımız karantina günleri aslında hepimizin ders alması gereken imtihan günlerimizdi. Mecburi tedbirlere ne kadar uyabileceğimizi test ettik, evlerde sabırla çıkmadan oturabileceğimizi gördük, evlerdeki ahalinin birbirleriyle ilişkilerini deneyimledik. İş hayatının ve eğitimin kısmen de olsa evlerden yürütülebileceğini gördük, keşfettik denedik. Hayatımızda olması gereken hijyeni hiç olmadığı kadar yaşamak öğrenmek zorunda kaldık. Tedbirler nedeniyle dikkat ettiniz mi bilmem ama mevsimsel klasik grip vb. Influenza vakaları yok denecek kadar azaldı. Olaya farklı yönden bakarsak evet koronadan yüzlerce insanımız öldü ama hiç fark etmeden her sene gripten de yüzlerce riskli insanımız ölüp gidiyordu. Her şeye rağmen bir pandemi afeti yaşadık, süreci oldukça uzun sürdü ve faturası diğer anlamlarıyla birlikte çok yüksek oldu. 
     Birbirine entegre dünya ekonomi sistemi pandemi sürecinde gerçekten büyük yaralar aldı, üretimler çok azaldı, maliyetler çok yükseldi devletlerin sübvansiyonları nedeniyle açıkları arttı. Süreç içerisinde devlet destekleri nedeniyle millet gelmekte olan büyük küresel ekonomik krizlerin etkilerini fark etmedi. Kısıtlamaların kalkması, son varyantların hafiflemesiyle normalleşmeye başlayan dünya krizin ekonomik yıkımlarını atlatmaya çalışıyor şimdide. Devlet ve millet olarak bizde bu yıkımlardan nasibimizi almaya başladık. Küresel enerji ve maddelerinin kış şartlarıyla birlikte anormal maliyeti ve kısıtlamaları toplumları uzantılarıyla birlikte ciddi anlamda krize sokup sarsmaya başlamıştır. Devlet hazinesi dipsiz limitsiz zenginlik dolu kuyu değil ki, haliyle devlet de ayakta kalabilmek için dengeli bir şekilde toparlanmaya çalışmaktadır. Buradaki sıkıntı krizi fırsata çevirmeye çalışan art niyetli hain stokçu spekülatörlerin bitmeyen açgözlü hırslarını topluma dayatmasıdır. Devlet bunu da hallederek atlattıkça gelecek aylar refaha doğru gideceğimiz aylar olacaktır. Çünkü devletin milletin azmi, yeraltı ve üstü zenginliklerimiz, ihracat ayaklanmalarımız bunu göstermektedir.
     Artık belli oldu ki omicron varyantı influenzaya dönüşerek bu yaz devreden çıkacak. Dolayısıyla artık aldığımız derslerden de yola çıkarak el ele ,omuz omuza devlet millet işbirliği ile geleceğimizi güçlü ve başarılı bir şekilde inşa etmeye çalışacağız. Bunu başarmak biz TÜRK milleti için hiçte zor değil aksine daha kolaydır. Bu süreçte kendi milli aşımızı geliştirmiş olmamız, büyük pandemi hastanelerini inşa etmemiz ve çok büyük pandemi  tecrübesi kazanmamız, tüm endüstriyel ve enerji projelerimizi yürütüyor olmamız  gücümüze güç katmış, kar hanemize yazılmıştır. Her alandaki İhracatımızın parlak geleceği başlı başına devlet, millet gücümüz olarak en önemli kazancımız olacaktır.
Ayrıca yerli aşımız TURKOVAC aşımız bugünden itibaren Aydın Devlet Hastahanesin de bugünden itibaren uygulanacaktır..