MUSTAFA SAVAŞ'IN ADAYI..
Ayla Ekin Deniz

Ayla Ekin Deniz

DENİZ YELİ

MUSTAFA SAVAŞ'IN ADAYI..

07 Eylül 2020 - 11:00

MUSTAFA SAVAŞ'IN BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ÖZLEM ÇERÇİOĞLU

Aydın AK PARTİ'de neler olup bittiğini anlamak mümkün değil. Hükümeti elinde bulunduran böylesine güçlü bir partinin Aydın’da geldiği durumun özeti bu gibi. Gelin bunun nedenini irdeleyelim.
Geçenlerde Aydın AK PARTİ Vekili Metin Yavuz kendisine yöneltilen bir soru üzerine bir sonraki seçim için Büyük Şehir Belediye Başkanlığı için en iyi seçimin daha önce Umurlu Belediye Başkanlığı da yapmış, sevilen bir isim  Rıza Posacı olarak telaffuz etmiş, Rıza Posacı da bu tekliften gayet memnun olduğunu açıklamıştı. Yavuz Vekilin hiç beklenmedik bu çıkışı Aydın kamuoyunda da önemli bir karşılık bulmuş, insanlar bu teklifi olumlu karşılamış, tabiri caiz ise piyasa bu çıkışı satın almış görünürken, kendisi de Büyük Şehir Belediye Başkanlığına aday olan eski Vekil Mehmet Erdem mesafeli durmuş ve bu çıkışı erken olarak yorumlamıştı. 
Bu çıkışın ne kadar etkili olduğunu ve etkisinin Özlem Çerçioğlu’na kadar ulaştığının göstergesi ise Özlem Çerçioğlu'nun "tekrar adayım" açıklaması olmuştu. Çercioğlu'nun Rıza Posacı isminden rahatsız olduğu, seçime 3.5 yıl varken kendi adaylığını açıklaması ile iyice su yüzüne çıkmış ve tüm siyasi konjektür ve el üstünlüğü AK PARTİ'ye geçmişken; o sihirli el gelip bunu bir anda alt üst ederek ibreyi tekrardan çok güçlü bir şekilde Özlem Çerçioğlu lehine çevirdi. Peki neydi bu sihirli el? O sihirli el, dokunuş tabi ki Mustafa Savaş’ın eli, dokunuşu idi. Peki  Çerçioğlu'na bile yeniden adayım dedirten, AK PARTİ  için son derece olumlu olan siyasal iklim ne oldu da birden CHP’nin lehine döndü?
Herşey AK PARTİ Efeler İlçe Kongresinde oldu. Kürsüye çıkan Vekil Mustafa Savaş adeta yalvarırcasına kameralar önünde "Başkanımızdan randevu istiyorum, birlikte çalışalım" dedi. Evet evet yanlış duymadınız bir iktidar vekili, hatta KİT Komisyon Başkanı ve hatta kırmızı plakalı iktidar Vekili herkesin gözünün içine baka baka kameraların önünde Çerçioğlu'ndan randevu isteyip "beraber çalışalım" dedi. Mustafa Savaş görüşmek istiyor ise bunu  sessizce yapılabilecekken neden herkesin önünde yaptı ve nasıl partisini bu kadar zor duruma soktu anlaşılır gibi değil.
Gelin bu hamlenin siyasi literatürdeki karşılığını inceleyelim. Öncelikle Savaş Vekil, 'Rıza Posacı hamlesini gördüm ve karşı hamle olarak ben de Özlem Çerçioğlu'nu destekliyorum' demiş oldu. Bunu demese bile AK PARTİ'nin ve Posacı hamlesinin olumlu havasını bir dakikada yok etti ki, bu hamlenin karşılığı tam da budur. İkinci olarak İktidar Partisini aciz ve zor durumda bıraktı. Hatta kendi başına Chp ile ittifak arayışına mı girdi gülümsemesi bile oluşturdu. Bu arada hatırlayalım, Ak Parti içinde Büyük Şehir Belediye seçimlerini Cumhur ittifakı kazanabilecekken Savaş Vekilin çok az çalıştığı ve Çercioğlu'nun hizmet yokluğunu eleştirebilecekken bu konuda ağzını bile açamadığı hep dillendirilmiş ve gizli bir ittifak söylentileri de dilden dile o dönemde dolaşmıştı.
Hatırlatalım "Vekil Savaş bana omuz attı" diyen Çerçioğlu bu şov üzerinden toplayabileceği tüm rantı topladı ve Vekil bazında son günlerin önemli tartışması Ak Partili ve muhafazakar kesimde 'Vekil de olsa kadına verdiği değer budur' a örnek teşkil etmişti.
Bu konuşmanın etkilerini  uzun vadede Aydın siyasetindeki hamleler yapıldıkça göreceğiz. Bakalım neler olacak?