Belediyelerde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürleri
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

Belediyelerde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürleri

15 Temmuz 2020 - 11:38

Bir ilde yerel se­çim­ler­de be­le­di­ye baş­kan­la­rı ma­ka­mı­na otur­duk­tan sonra ga­ze­te­ci­le­rin ilk merak et­tik­le­ri konu Basın ve Halk İliş­ki­le­ri Mü­dü­rü kim ola­ca­ğı­dır. Zira bir beş yıl mu­ha­tap ola­cak­la­rı kişi be­le­di­ye baş­ka­nın­dan çok basın mü­dü­rü­dür.
Mo­dern çağ, gü­nü­müz­de st­ra­te­jik ile­ti­şim yak­la­şı­mı­nı öne çı­kart­mak­ta­dır. Bu yak­la­şım doğ­rul­tu­sun­da, hızlı ve et­ki­li ile­ti­şim yol­la­rı kul­la­nı­la­rak hedef kit­ley­le sü­rek­li ile­ti­şim ha­lin­de bu­lu­nul­ma­sı, yerel yö­ne­tim­le­rin hiz­met ka­li­te­si­ni art­tır­ma ko­nu­sun­da büyük önem ta­şı­mak­ta­dır. Bu ile­ti­şi­mi sağ­la­ya­cak birim, Ba­sın-Ya­yın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­dür­lü­ğü’dür.
Basın ve halk­la iliş­ki­ler ça­lış­ma­la­rın sağ­lan­ma­sı “etkin bir ile­ti­şim”e bağ­lı­dır. İle­ti­şi­min ge­re­ği olan sos­yal pay­daş­lar­la bilgi alış­ve­ri­şi, sü­rek­li­lik arz et­me­si açı­sın­dan çok önem­li­dir. Et­ki­li bir ile­ti­şim için pay­daş­la­rın özel­lik­le­ri, bek­len­ti­le­ri iyi bi­lin­me­li­dir. Be­le­di­ye­le­rin ana hedef kit­le­si­ni oluş­tu­ran kent sa­kin­le­riy­le ile­ti­şi­mi, bu çer­çe­ve­de sü­rek­li ve et­ki­li bir ile­ti­şi­mim ya­nı­sı­ra “şef­faf­lık” an­la­yı­şı­nın da be­nim­sen­me­siy­le ba­şa­rı­lı bir ile­ti­şim st­ra­te­ji­si­nin ör­ne­ği­ni oluş­tur­mak­ta­dır.
Uza­ğın yakın ol­du­ğu, ile­ti­şi­min glo­bal­leş­ti­ği gü­nü­müz­de, ka­mu­oyun­da bi­li­nir­li­ği art­tır­mak için bir­çok araç­tan des­tek alın­mak­ta­dır. Ya­zı­lı ve gör­sel med­ya­nın ya­nı­sı­ra kurum kim­li­ği­ni yan­sı­tan ve pe­kiş­ti­ren gör­sel ta­sa­rım öğe­le­ri­nin öne çık­ma­sıy­la ka­mu­oyu­nu bil­gi­len­dir­me sü­re­ci hız ka­zan­mış­tır. Medya mec­ra­la­rı­nın yeni şe­kil­len­me­le­rin­den biri olan “yeni medya” aracı ile ka­mu­oyuy­la bilgi pay­la­şı­mı daha etkin ve hızlı bir hale gel­miş­tir. Kent sa­kin­le­ri nez­nin­de ya­pı­lan fa­ali­yet­le­ri du­yur­mak, bu fa­ali­yet­le­re “eş­gü­düm­lü” ola­rak yurt­taş­la­rın ka­tı­lı­mı­nı sağ­la­mak ancak st­ra­te­jik bir ile­ti­şim pla­nıy­la mev­cut­tur. İlçe­de­ki genç nüfus yo­ğun­lu­ğu­nun bek­len­ti­le­ri­ni kar­şı­la­ya­bil­mek, on­la­rı mem­nun ede­bil­mek için on­lar­la “aynı dili” ko­nuş­mak ge­rek­mek­te­dir. Bu dili oluş­tu­ra­cak olan da Ba­sın-Ya­yın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­dür­lü­ğü’dür. Ku­ru­mun kim­li­ğiy­le uyu­şa­cak, ku­ru­mun do­ku­su­na zarar ver­me­yecek bir dil ile yurt­taş­la­rın yö­ne­tim­den mem­nu­ni­yet­le­ri ar­ta­cak­tır.

Bu doğ­rul­tu­da ili­miz­de de be­le­di­ye­ler­de görev yapan basın ve halk­la iliş­ki­ler mü­dür­le­ri­miz var­dır. Bu ya­zı­yı yazma se­be­bim­de ha­fta­lık Aydın De­mok­rat Haber Ga­ze­te­si­ni il­çe­ler­de da­ğı­tır­ken ya­şa­dı­ğım bir olay­dır. Ken­di­ni ga­ze­te­ci sanan bir soy­ta­rı­nın bir hanım basın mü­dü­rüy­le olan di­yo­lu­ğu­na canlı şahit olmam bu ya­zı­yı ve­si­le ol­muş­tur.
Ön­ce­lik­le şu iyi bi­lin­me­li ki, basın mü­dür­le­ri Basın ku­ru­luş­la­rı, be­le­di­ye ara­sın­da­ki ha­ber­leş­me talep ve ih­ti­yaç­la­rı­nın tes­pit edil­me­si, plan­lan­ma­sı, bu ko­nu­lar­da­ki ge­rek­li ko­or­di­nas­yon iş­lem­le­ri­nin ya­pı­la­rak so­nuç­lan­dı­rıl­ma­sı­nı sağ­la­mak, Be­le­di­ye baş­ka­nı­nın basın top­lan­tı­la­rı­nın or­ga­ni­ze edil­me­si­ni sağ­la­mak Basın men­sup­la­rı ile yü­rü­tü­lecek bilgi akı­şı­nın sü­rek­li­li­ği­ni sağ­la­mak - Hal­kın yö­ne­tim­den bilgi edin­me hak­kı­nı göz önüne ala­rak, yü­rü­tü­len fa­ali­yet ve iş­ler­le il­gi­li ola­rak hal­kın bil­gi­len­di­ril­me­si­ne ortam ha­zır­la­mak ve baş­ka­nın halkı bil­gi­len­di­ri­ci dü­zey­de­ki top­lan­tı­la­rı­nı or­ga­ni­ze etmek gibi so­rum­lu­luk ve gö­rev­le­ri var­dır.
Ama basın mü­dür­le­ri­nin hiç­ bir şe­kil­de ki­şi­ye özel, keyfi, arz ve ta­lep­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­me zo­run­lu­ğu yok­tur. Ko­çar­lı’da mü­dür­lük gö­re­vi­ne son de­re­ce yakışmış Aydın Bü­yük­şe­hir,Efe­ler,  İncir­li­ova be­le­di­ye­le­rin­de mü­dür­lük yapan Didem Sey­han’ın  ya­nın­dan ol­du­ğum o es­na­da ken­di­ni bu­lun­maz hint ku­ma­şı sanan ki­şi­li­ği­ni fark­lı kim­lik­le in­san­la­ra gös­te­ren, gizli kirli iliş­ki­ler­le med­ya­sı­na para ak­ta­rıl­ma­sı­nı ba­şa­ran ama dı­şa­rı­da ağ­la­yan, içe­ri­de ca­na­var ke­si­len son gün­ler­de mes­le­ği­ni ayak­lar al­tın­da ez­di­ren emek hır­sı­zı bir medya pat­ro­nu ile ya­şa­dı­ğı di­yo­log anın­da­ki yüz ifa­de­si, beni bu ya­zı­ya zor­la­dı. Zatı muh­te­rem ga­ze­te pat­ro­nu ken­di­ne ve ku­ru­mu­na özel  aya­ğı­na haber servis edilmesi ko­nu­sun­da­ki ukala tavrı ve söy­lem­le­ri­ni an be an ya­şa­dı­ğım­da Didem Sey­han’ın sabır ta­şı­nın ne kadar sağ­lam ol­du­ğu­nu, ve olayı nasıl to­par­la­dı­ğı­nı gör­düm teb­rik ettim. Zaten Didem hanım geldiğinden beri Koçarlı Belediyesinden gelen haberlerin farkıda ortada. orda tüm arkadaşların hakkını vermek lazım. Koçarlı’dan ay­rıl­dım sonra yolda dü­şün­düm  Aydın’daki bu ma­kam­da otu­ran­la­rı göz­den ge­çir­dim..
Yol gü­zer­ga­hın­da uğ­ra­dı­ğım İncir­li­ova Be­le­di­ye­si Basın Mü­dü­rü Hü­se­yin Çetin, Ger­men­cik’ten Erman Taşdemir kar­de­şi­min hoş soh­bet ve ve ça­lış­ma­la­rı es­na­sın­da­ki akıl be­ce­ri ve pay­la­şım­la­rı­nı da teb­rik ettim. Ta­raf­lı ta­raf­sız her­ke­se des­tek ol­ma­ya ça­lı­şan, kimseyi kırmadan  her bir gazetecinin  gön­lü­nü alan, sa­mi­mi soh­bet­le­ri­ne tanık ol­du­ğum bu ar­ka­daş­la­rı o kol­tu­ğa layık gören Ay­te­kin Kaya ve Fuat Öndeş baş­kan­la­rı teb­rik ettim.
O gün için son ola­rak uğ­ra­dı­ğım Aydın Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Basın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­dü­rü öğ­ret­men kö­ken­li Onur Araz­su ile de ke­yif­li bir 30 da­ki­ka soh­bet etim.
Daha ön­ce­de Ege Tv Temsilcisi ola­rak zi­ya­ret et­ti­ğimiz Onur beyin Aydın ba­sı­nı­na olan  bilgi, tecrübe ve bi­ri­kim­le­rin yanı sıra teş­vik edici tav­si­ye­le­ri­ne bir kaç kez şahit oldum. Tanıdığıma da çok memnun oldum.
Bu hafta hoş ol­ma­yan bir di­yo­lo­ğa rast­ge­lip ka­le­me al­dı­ğım bu ya­zı­nın so­nun­da ta­nı­dı­ğım saygı duy­du­ğum yerel olsun ulu­sal olsun her­ke­se des­tek olan eleş­ti­ri­le­re açık, ya­pı­cı yak­la­şım gösteren  Efe­ler Be­le­di­ye­si’nde basın mü­dü­rü Bilge Ozan ve ev­li­lik yo­lun­da ilk adımı atan Sedat Gür­büz kardeşime de Aydın basınına olan katkılarından dolayı  te­şek­kür et­me­den ge­çe­mem. Aynı şe­kil­de 17 yıl bir­lik­te görev yap­tı­ğım ve hak et­ti­ği yerde olan Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si Basın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­dü­rü Eşber Oka­yer kar­de­şi­me de geçte olsa teb­rik­le­ri­mi yol­lu­yo­rum.
Bunu dı­şın­da çok yoğun ol­du­ğu için çok sık gö­rü­şe­me­di­ği­miz Na­zil­li Be­le­di­ye­si Basın Da­nış­ma­nı Kerem be­yi ­de an­ma­dan geç­me­ye­yim.
Bu­ra­ya kadar akıl­da ka­lan­lar ya kal­ma­yan­lar me­se­la Boz­do­ğan, Ku­yu­cak, Çine Kar­puz­lu, Didim, Bu­har­kent be­le­di­ye­le­rin­de­ki varsa basın mü­dür­le­ri­ni de ta­nı­mak ta­nıtmak is­te­rim. Az ve öz de olsa Köşk Be­le­di­ye­sin­den haber ser­vis eden Cem Kal­kan’a bu böl­ge­yi ge­nel­de yo­ğun­luk­tan do­la­yı es geçse de Söke Be­le­di­ye­sin­de­ki ga­ze­te­ci ar­ka­da­şım Le­vent Tun­cel’e de ko­lay­lık­lar di­le­rim.
Ve son ola­rak kendi mes­lek­taş­la­rı­ma da bu ya­zı­ya ve­si­le olan sözde ga­ze­te­ci­lik­ten uzak ba­şa­rı ha­ber­ler di­le­rim.