SİYASETÇİNİN HALKLA İLİŞKİLERİNDE BAŞARISI VE ÖLÇÜLMESİ
Yüksel Çetin

Yüksel Çetin

SİYASETÇİNİN HALKLA İLİŞKİLERİNDE BAŞARISI VE ÖLÇÜLMESİ

23 Ağustos 2021 - 10:46

Siyasetçinin halkla ilişkisinin yapılanmasındaki faktörleri gözden geçirerek başlamak istiyorum. Bir partinin normalde her zaman kendi yapısı içinde sabit halkla ilişkiler ve propaganda bölümlerinin sürekli ve dönemsel faaliyetleri bulunmaktadır. Bu faaliyetlerin esas kısmı kesintisiz olarak yapılan çalışmalardır. Birde seçim döneminde yapılan seçime özel faaliyetleri vardır. 
     Bunun dışında partinin seçim dönemindeki faaliyetlerine ilave olarak seçime giren adaylarının yaptığı yapması gereken faaliyetleri vardır. Bu çalışmalar aynı zamanda partinin seçim faaliyetleri ile birlikte ve koordineli olmak zorundadır.
     Tüm bu faaliyetlerin temelini halkla ilişkiler oluşturmaktadır. Seçimlerin sonucunu belirleyen baş aktör seçmen olan halktır. Bu nedenle halkla ilişkilerde son derece önem arz etmektedir. Partinin ve adayların bu konuda çok ehil ve donanımlı olması gerekmektedir.  Siyaset biliminin temelinde de bu olgu yatmaktadır. Klasik teorisyenlerin sunduğu ortaya koyduğu halkla ilişki tezleri artık çok yeterli olmamakta ve hayal kırıklıkları yaşatmaktadır. Devamlı değişen sosyal, psikolojik, ekonomik parametreler, değişen trendler, değişen küresel salgınlar, felaketler, olgular başlı başına üzerinde çalışılması gereken ihtisas konularıdır. 
     Bu konuların araştırılması, çalışılması, projelerde değerlendirilmesi çok güçlü bir ekip çalışmasını gerektirmektedir. Yine bu konuların parti genel ve aday kişisel ajanslarında değerlendirilerek seçim stratejisinin belirlenmesi ayrı bir ihtisas konusunu da beraberinde zorunlu kılmaktadır. 
     Tüm bu çalışmaların sahadaki uygulayan baş aktörü haliyle seçime giren adayın ta kendisidir. Ekibinin verilerini doğru olarak anlayıp algılayarak donanımlı bir şekilde halkın karşısına çıkmak zorundadır. Bu aşamada seçilecek aday adayının kişisel öz vasıflarının da yeterliliği ön plana çıkmaktadır. Bir adayın kendi başına tüm bu parametreleri sağlıklı olarak eksiksiz yerine getirebilmesi onun güçlü danışmanlarının varlığına bağlıdır.
     Siyasetçinin halkla ilişkilerindeki temel faktörlerin başında iletişim gelmektedir. İletişim vasıtaları , iletişim şekli , iletişim sürecinin yönetilmesi üzerinde ciddi anlamda çalışılması gereken en gerekli konularıdır. Adayın ve ekibinin sosyolojik çalışmaları, psikolojik çalışmaları, ekonomik çalışmaları hem üniversal anlamda hem de yerel anlamda ayrı ayrı gerçekçi, güncel ve doğru olmalıdır. Adayın söylemlerini oluşturacak olan proje vaatleri ve diğer güncel toplumsal değerlendirmeleri çok dikkatli ve etkin bir şekilde sunulmak zorundadır. 
     İletişimde etkinleşen sosyal medya olgusu ön plana çıksa da insan ilişkilerinde klasik kanallar, TV, Basın yayın ve yüzyüze doğrudan ilişkiler her zaman geçerliliğini koruyacaktır.  Bununla birlikte ne yazıkki asli unsur olan Sosyal medya uzmanları ve stratejileri olmayan hiçbir aday artık başarılı olamayacak kendini güvende hissedemeyecektir.
     Sosyal medya seçim stratejileri konusu çok derin ve detaylı olduğundan onu bir başka yazımda ayrıca değerlendireceğim.
     Sosyal medya çalışmalarının kitlesel gücünü doğru kullanmakla birlikte bu gücün doğru analiz edilerek ölçümlenmesi artık uzmanlaşmayı gerektirmektedir.. Doğru analiz edilemeyen sosyal medya çalışmaları insanı yanıltabilmekte, yanlış stratejiler oluşturup yanlış yollara sevk etmektedir.
     Aynı şekilde ölçümleme enstrümanı olarak anket çalışmaları son derece önemli bir ihtisas konusudur. Doğru sorularla, doğru zamanlarda, doğru kitlelerle, doğru sayılarda yapılmayan anketler adayı ve partiyi yanıltmaktadır. Bu konu anket kuruluşunun insiyatifine bırakılamayacak şekilde önemli bir konudur.
     Son olarak şirketlerdi halkla ilişkiler yönetim kavramı olan CRM çalışması siyasette de şikayetlerin değerlendirilmesi, sorunların çözülmesi , sağlıklı interaktif halk ilişkisinin elde tutulması açısından çok önemli olmazsa olmazlardandır.
     Kısacası sahadaki adayın son derece dikkatli çalışması, güçlü ekip kurması, toplumu olayları çok iyi okuması, kıvrak bir zekayla halkın karşısına çıkması gerekmektedir.
İyi bir hafta olsun...