SIYASİ ANKETLERİN KARANLIK DÜNYASI
Yüksel Çetin

Yüksel Çetin

SIYASİ ANKETLERİN KARANLIK DÜNYASI

30 Ağustos 2021 - 10:28


     Anket deyince ilk bakışta yeterli sayıda insana sorulan sorular ve sonuçları akla gelir oysa işin arka planı ve pratikteki uygulaması maalesef hiçte öyle değildir. Anketler genellikle para kazanmak için ticari kaygılar ve hedefleri olan anket şirketleri tarafından yapılmaktadırlar. Para söz konusu olunca işin içerisine çıkar ilişkileri, kazanç faktörü ve tarafgirlik gibi konuların girdiği bir gerçektir. Anket dünyasında etik değerler gibi bir kavramın olmaması, proje rakamlarının büyük olması, hata paylarının sorgulanamaması, denetleme, hesap sorma, cezalandırma gibi oto kontrol sistemlerinin olmaması en büyük dezavantajlarıdır. 
     Anket firmalarının çoğunun profesyonel ve ehil olmamaları nedeniyle anket sürecini yönetmedeki başarısızlıkları ilk bakışta göze batan masum görünen bir durumdur. 
     Bununla birlikte anket sorularını hazırlayan kişi ve kurumların yanlış soru sormaları, manipülasyon odaklı sorular sormaları, ucu açık çok anlamlı sorular sormaları, yönlendirici sorular sormaları anketlerin güvenilir olmasındaki ilk büyük engeldir.
     Anketlerin yanlış kişi ve gruplara yapılması, eksik sayılarda yapılması, yanlış ve gereksiz bölgelerde yapılması, travmatik olayların yaşandığı zamanlarda yapılması hatalı sonuçların elde edilmesine sebep olmaktadır.
     Anketin çilesi burada bitmiyor tabii, anket sonuçlarının doğru yorumlanmaması, eksik yorumlanması, yada hiç yorumlanmaması elde edilen sonuçların gerçeği yansıtmamasına sebep olmaktadır.
      Bu kadar olumsuzlukların devamında birde anket firmalarının ucuza yaptırdığı fason çalışmalar, hileli, masa başı anket oluşturan personellerinin işe olumsuz katkılarını da kesinlikle göz ardı etmemeliyiz. Gerçekte anket çalışmaları oldukça masraflı ve meşakkatlidir. Bu bedel birçok firmaya ağır gelmekte bu nedenle işi ucuza kapatarak rant elde etmeye, kolaycılığa kaçmaya çalışmaktadırlar.
     Buraya kadar anlatmaya çalıştığım teknik olarak gözlemlenen hatalar zinciri ve sonuçlarıdır. Piyasada dürüst görünen birçok firmanın dahi her aşamada sıklıkla yaşayabildiği başarısızlıklardır.
     Şimdi işin karanlık kısmına gelelim. Birçok sözde anket firması maalesef özellikle para kazanmak için sahte, gerçekte olmayan anketler düzenleyip müşterinin istediği manipülatif gerçek dışı sonuçlar, raporlar, yorumlar yayınlayabilmektedirler. Bu anketler karanlık ve muhalif güçler tarafından algı yönetiminde toplumu olumsuz yönde etkilemek için kullanılmaktadır.
     Bunu şuradan da kolayca anlayabilmekteyiz. Çok sayıda aynı konuda anket sonucu açıklayan firmaların birbirinden çok farklı uçuk sonuçlar yayınlaması artık olağan hale gelmiştir. 
     Ülkeyi her şeye rağmen başarılı bir şekilde yöneten iktidardaki hükümeti karalamak, kötü ve başarısız göstermek için bir yerlerden düğmeye basılmışçasına birçok anketlerde son derece başarısız gösterilmesi işin ahlak dışı algı yönetimi boyutunu ortaya koymaktadır. Örneğin son seçimlerdeki kendisine oy veren seçmen sayısını, partideki üye sayısını yok sayarak AK partiyi neredeyse bitmiş yok olmuş gibi gösterme çabaları anket dünyasının karanlık yüzünü göstermektedir. Oysa doğru yapılan gerçekçi anketlerde halkın güveninin devam ettiği açıkça görülmektedir
     Maalesef karanlık kaynaklardan fütursuzca beslenen bazı sözde anket firmaları siyasi tetikçi olarak anket adı altında devlete ve yönetenlere acımasızca bilinçli olarak saldırmaktadırlar. Tıpkı son günlerde maskesi düşen yurt dışından finansal destek alan satılmış medya kuruluşları gibi anket kuruluşlarının bazıları da bu yöntemle beslenmekte varlığını sürdürmektedir. 
     Tüm bunlara rağmen yine de işinin ehli, gerçekten dürüst ve başarılı şekilde çalışan, gerçekçi sonuçları ile başarılı işlere imza atan birçok anket şirketi ülkemizde halen mevcuttur.
     Özet olarak diyoruz ki ey anketçi , ne yiğidi öldür nede hakkını ye. Emrolunduğu gibi dosdoğru ol.