ÖZGÜRLÜK VE KURALLAR 
BURCU GENEŞ

BURCU GENEŞ

OLDUĞU GİBİ

 ÖZGÜRLÜK VE KURALLAR 

22 Şubat 2021 - 11:58

Hepimiz özgürlük istiyoruz değil mi?  Peki bu kelimenin anlamını biliyor muyuz? Özgürlük ne demek ?
Özgürlük üzerine bir çok cümle kurup, üzerine bir sürü anlam yüklediğimiz, şarkılar söyleyip, şirler haykırıp sloganlar attığımız bir kavram.
Sözlükte  şöyle  yazıyor ;
Herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumu. Yani tam bir serbestlik hali, gibi görünüyor. Acaba ? Sınırlar  olmadan, kurallar olmadan özgür yaşamamız mümkün mü?. Düşünelim;; Kendimiz için sınır ve kural tanımadan yaşamak istediğimizde bir başkasının alanını ihlal ediyor onu sınırlandırıyorsak, bir başkasının davranışına, yaşam biçimine zarar veriyorsak, ve "özgürüm ben" deyip başkasının huzurunu çalıyorsak, özgürce severim ben kimine !deyip bizi sevmeyen birini bize katlanmak zorunda  bırakıyorsak, "aşığım  ulen!...bu  benim  özgürlüğüm"  deyip, bizi istemeyen birine ,, istemedi bizi diye zarar veriyorsak.Özgürlük müdür  bunlar!? Sanmıyorum. Kişisel özgürlük kavramı irdelenmeye mecbur bir kavram. Özgürlüğümüzün başladığı yerde bir başkasının özgürlüğüne zarar vermek..OLAMAZ. Evet bu kesinlikle özgürlüğün yaşatılma  şekli olamaz. Özgürlüğünde kuralları olmalı. Mesala;sırf ben istiyorum diye gecenin 03.00’ünde kafamı camdan çıkarıp keyfi bağıramam. Özgürüm dilediğimi söylerim diye karşımdakinine hakaret edemem, özgürüm ben ya! Gelenek, görenek, değer tanımam..diyemem. Karşımdakine saygısızlık yapamam.
Özgürlük demek!  Ortak  mefaat olsun olmasın saygı duyabilmek ve toplumun bir arada huzur içinde yaşamasını sağlayan toplumsal değerleri önemseyen devlet, millet, vatanı, insanı tek bir çatı altında tutan kurallara,  yasalara saygı göstermektir. Kendi fikrini söylerken karşıdakinin fikirlerini yok saymamaktır.
Özgürlük, paylaşımcı bir bakış açısı gerektirir. Paylaşılabilen duygular, düşünceler, davranışlar ortak özgürlük alanını oluşturur. Bunun içinde ilk  gereksinim  yasalar ve kurallardır. Toplumda her bireyin kendini özgür hissedebilmesi ve bunu yaşayabilmesidir. Özgürlük saygıdır, birbirinin hakkına hadsizlik etmemektir. Hakkının ve haddinin bilincinde, yasaları ve kuralları herkes için adaletli uygulayabilen bireylerin oluşturduğu toplumlar özgürdür.