AK PARTİ'Lİ YAVUZ'DAN RAKAMLARLA GELİŞEN TÜRKİYE EKONOMİSİ

AK PARTİ'Lİ YAVUZ'DAN RAKAMLARLA GELİŞEN TÜRKİYE EKONOMİSİ

AK PARTİ'Lİ YAVUZ'DAN RAKAMLARLA GELİŞEN TÜRKİYE EKONOMİSİ
26 Eylül 2022 - 13:31

AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz Güncel ekonomik verileri anlatan bir basın açıklaması yayımladı..
Yavuz rakamlarla şunları kaydetti..

EMİN ADIMLARLA BÜYÜYEN TÜRKİYE

AK Parti ekonomiden, sağlığa, iç ve dış politikadan enerjiye, tarımdan ulaşıma, turizmden insan haklarına kadar saymakla bitmeyecek pek çok alanda devrim niteliğinde çalışmalara imza atmıştır.

Bugün bakıldığında hem gıda hem de enerji arz güvenliğini sağlayabilen, istikrarlı bir şekilde büyümeye, istihdam oluşturmaya devam eden, sağlam ekonomiye sahip bir Türkiye görmekteyiz. 

CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI

Rakamlar göstermektedir ki 2022 yılı Temmuz ayı itibarıyla yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatımız 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmış bulunuyor.

Öte yandan çiftçilerimize yapılan destekleme rakamında 39,2 milyar liraya ulaşıldı. Bu desteklemelerle birlikte birçok tarımsal üründeki yeni alım fiyatlarında önemli ölçüde artış gerçekleşti.

*2002 yılında sadece 5 ürüne prim desteği verilirken; bugün tam 18 ürüne prim desteği sağlanıyor*

Bu sezon buğday ve arpada TMO alım fiyatları yukarı yönlü revize edildi ve  ekmeklik buğdayda yıllık yüzde 187, arpada yıllık yüzde 226 oranında artışlar sağlandı.

Ürününü TMO’ya satan çiftçilerimize verilen tarımsal desteklere ilave olarak 2022 yılında buğday için ton başına 1.000 lira, arpa için 500 lira prim ödemesi sağlandı. Tarımsal sulamada elektrik teslimlerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.

Lisanslı depoculuğa verilen desteklerin de katkısıyla lisanslı depo kapasitemiz yaklaşık 8,6 milyon ton seviyesine ulaşmış bulunuyor. 

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye’nin ev sahipliğinde imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, gıda konusunda birçok ülkenin önemli ölçüde rahatlamasını sağladı. Bununla birlikte, 2022 yılı içinde 12 dolara kadar ulaşan buğdayın kile fiyatı Tahıl Koridoru Anlaşması sonrasında yüzde 25’e varan bir düşüşle 8,4 dolara kadar gerilemiştir. 

RAKAMLAR BAŞARIYI GÖSTERİYOR

Yatırım, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli’yle Türkiye, bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7,6 büyümüş, böylece G-20 ülkeleri arasında en yüksek oranda büyüyen üçüncü ülke olmuştur.

İSTİHDAMDA LİDER ÜLKE TÜRKİYE

Son 8 çeyrektir aralıksız büyüyen ve OECD üyeleri arasında salgın öncesi döneme göre istihdamını en fazla artıran ülke olduk. 

Bu çalışmalar, rakamlar göstermektedir ki pompalanan tüm karamsarlığa rağmen Cunhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aziz milletimiz, Büyük ve Güçlü Türkiye yolunda 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine emin adımlarla yürüyor, yürümeye de devam edecektir.