Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasında ADÜ 110. sıraya geriledi.

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasında ADÜ 110. sıraya geriledi.

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasında ADÜ 110. sıraya geriledi.
23 Temmuz 2023 - 08:23

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından yürütülen çalışmada Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2023 yılı sıralaması yayınlandı. 126’sı devlet 74’ü vakıf olmak üzere toplam 200 yükseköğretim kurumunda öğrenim gören 47 bin 761 öğrenciden toplanan verilerle farklı kategorilerde değerlendirmeler yapıldı. Adnan Menderes  Üniversitesi ( ADÜ  2023 TÜMA sonuçlarına göre tüm kategorilerdeki geçtİğimiz yıllara göre  kendi ayarındaki bir çok üniversitenin altında yer aldı..

Görevden alınan Rektör Osman Selçuk Aldemir döneminde ADÜ , “Üniversitelerin Genel Memnuniyet Sıralaması”nda 110.sıraya geriledi. 200 yükseköğretim kurumunu sıralayan bu gösterge üzerinden yapılan değerlendirmede ADÜ, 2021 yılında ise 101. sıradaydı.

“Devlet Üniversiteleri Genel Memnuniyet Sıralaması”nda ADÜ, 198 yükseköğretim kurumu arasında 70 sıraya geriledi. ADÜ, 2021 yılında ise aynı kategoride  60’ıncı sıradaydı.

ADÜ “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet Sıralaması”nda ise devlet üniversiteleri arasında 2022 yılında 94.sırada kendine yer buldu . ADÜ  bu kategoride 2021 yılında  ise  57’inci sıradaydı.

Abdullah Gül Üniversitesi ilk sırada

Araştırmanın sonucuna göre; “Üniversitelerin Genel Memnuniyet Sıralaması”nda ilk 10’a Abdullah Gül Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi yer aldı. Türkiye’nin eski ve köklü üniversiteleri Ankara Üniversitesi 52. sırada, İstanbul Üniversitesi de; 54. sırada yer buldu.

ADÜ "Memnuniyet Alanlarına" göre ilk yirmi üniversite sıralamasında kendine yer bulamazken bu kategoride ilk sırada da Abdullah Gül Üniversitesi ilk sırada aldı.

TÜMA 2023 araştırmasında öğrencilere öğrenim gördükleri üniversitenin rektörünü değerlendirmeleri amacıyla 10 maddeden oluşan “Rektör Performansı Değerlendirme Ölçeği” uygulandı. Öğrencilerin öğrenim gördüğü üniversitenin rektörlerini değerlendirdiği araştırmada  dönemin ADÜ  Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir'e oy çıkmadı. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli  ÜNİar Altın Ödülünün sahibi oldu.

ADÜ, 2022 yılında üniversitelerin “Akademik Destek ve İlgi”, “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği”, “Öğrenme İmkânları ve Kaynaklarının Zenginliği”, “Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı” ve “Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu” sıralamalarında da bir çok üniversitenin altında yer aldı.