CHP’li Karakoz: Mısır alım fiyatları beklentinin altında kaldı

CHP’li Karakoz: Mısır alım fiyatları beklentinin altında kaldı

CHP’li Karakoz: Mısır alım fiyatları beklentinin altında kaldı
19 Eylül 2023 - 12:45

 

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, "TMO’nun mısır alım fiyatları üreticiyi memnun etmemiştir. Geçtiğimiz yıl 5.700 TL/Ton olan mısır alım fiyatlarının bu yıl 6000 TL/Ton olarak açıklanması ve fiyatlar açıklanırken girdi maliyetleri ve mazot fiyatlarında yaşanan artışın göz önüne alınmaması tarıma vurulan bir darbedir. Açıklanan bu fiyat beklentilerin çok altındadırdedi..

Karakoz, yaptığı açıklamada, mazot, gübre ve tohum gibi üretim maliyetlerinin  bir önceki yıla göre %100’den fazla arttığına dikkat çekerek, ".Buna rağmen TMO’nun geçen yıl 5.700 TL/Ton olan mısırın bu yılki alım fiyatını %5,26’lık bir artışla 6.000 TL/Ton olarak açıklaması mısır üreticilerini memnun etmemiştir. Hem girdi hem de TMO’nun bu alım fiyatları karşısında para kazanamayan çiftçimiz önümüzde ki yıl nasıl mısır ekecek?” sorusunu da sordu.
Karakoz, şöyle devam etti:
"2023 rekoltesinin yaklaşık 8 milyon 500 bin ton olduğu tahmin ediliyor, neredeyse bir önceki yıl ile aynı ama açıklanan alım fiyatının çok düşük olduğunu ifade eden CHP’li Karakoz; “TÜİK’in bile enflasyon rakamları yüzde 60’lara dayanmışken mısır için belirlenen alım fiyatı üreticilerimizi hiç memnun etmemiştir. Fiyatlar mutlaka revize edilmelidir” çağrısını yaptı.

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz; “hem girdi maliyetleri hem de 2023 Tarımsal Destekleme kararlarından sonra mısır üreticisini oldukça zor günler beklemektedir. Lisanslı depoların çoğu zaten dolu durumdadır. Hasadını yapan mısır üreticisi, mısırını koyacak depo bulamıyor. Haliyle bu durumu bilen tüccar, çiftçinin elinde ki mısırı açıklanan fiyatların oldukça altında almaya çalışıyor. Mısır üreticisinin sesine kulak verilmeli ve alım fiyatları en az 8.000 TL olarak güncellenmeli ve üreticinin satmak istediği mısırın tamamı TMO tarafından alınmalıdır” açıklamasını yaptı.