Z Kuşağı Siyasetten Ne Bekliyor?
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

Z Kuşağı Siyasetten Ne Bekliyor?

31 Mayıs 2021 - 11:02


Taktım şu  Z Kuşağına... nasıl takılmasın ki  ilk seçimde bu ülkenin geleceğini bu kuşak belirleyecek. Göreceksiniz seçim sonrası bu kuşak çok ama çok konuşulacak. Peki bu Z Kuşağı nedir ne ister, nasıl gönlü ve oyu alınır ? bundan bahsetmek istedim yine... Bu noktada, son dönemde bu durumun farkına varan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kuşakla buluşmaları ve verdiği mesajları gözlerden kaçırmamak gerekir.
Çok sayıda Z Kuşağı arkadaşım kardeşim var. Soruyorum çok farklı beklentilerinin olduğunu gözlemliyorum.
Tekrarlamak gerekirse ki özellikle siyaseten ilgililer Z kuşağı,  2000-2020 yıllları arasında doğan bütün yeni taze genç beyinlerin bulunduğu kuşak. En büyüğü 20 yaşında olan bu grup gençlerin hayata bakış açıları ebeveynlerinden çok farklı. Doğduklarından itibaren  gelişen teknoloji ile büyüyen bu kuşağın farklı özellikleri var. Daha sorgulayıcı olan, daha hızlı düşünebilen, iki konuyla aynı anda ilgilenebilecek zeka kapasitesine sahip olan , yeniliğe çok rahat ayak uydurabilen bir kuşak bu. Nitekim hayat görüşlerinin bu denli farklı olması siyasete de yansıyor.
Oy verme yaşında bulunan yaklaşık 7 milyon genç var. Bu sayı bir seçimin sonucuna direk etki edebilecek bir sayı. peki bu kuşağın beklentileri nedir.

 Bir kere Adil ve Demokrat Bir Yönetim istiyorlar

Bu kuşak, siyasi anlamda bir adalet istiyor. Fırsat eşitliğinin yaşandığı,maddi durumu iyi olan kimselerin diğerlerinden daha fazla hakkı olmadığı, adil bir seçim anlayışının olduğu, liyakate dayalı bir devlet düzeninin olduğu, bürokrasi de torpil ve kayırma gibi adaletsiz şerefe aykırı davranışların olmadığı bir yönetim istiyor gençler. Ankara’da abi dayı yoluyla vasat insanların makam mevki elde etmesine şiddetle karşı bir kuşak var günümüzde. Kimsenin kayrılmadığı, sınıflandırmanın olmadığı her kesime eşit ve adil yaklaşan bir siyasi modelin peşinde gençler. Hukukun üstünlüğünü de istiyorlar. Hukukun din, dil, ırk ,mezhep, makam, mevki, zümre ayırmadan adil ve demokratik kararlar vermesinin tarafında Z kuşağı. 

Özgürlük ve İnsan Hakları istiyorlar

Sokağa çıktığında kimsenin baskısı altında kalmadan, toplumsal kalıplara takılmadan hareket etmemiz pek mümkün değil. ,
Siyasi görüşleri sebebiyle insanların nasıl dışlandığını, ayrıştırıldığını herkes bilir. Bunlara karşı bu kuşak. İnsan haklarının korunduğu, yaşama, barınma, eğitim hakkının hiçbir şekilde gasp edilmediği, özgürlüklerinin kanunlar çerçevesinde yaşayabildiği, sosyal medyayı dilediği şekilde kullanabildiği, görüşleri sebebiyle kimsenin tarafından dışlanmadığı bir ülke istiyor Bu kuşak  Ve bunu yapacak bir hükümet veya iktidarın yanında olacak bu kuşak. 

 Umutlu Bir Gelecek istiyorlar

 Kötü giden bir ekonomi, işsizlik, Türkiye iktisadında küçülme, istihdam oranlarının düşüklülüğü gençlerin özellikle Z kuşağının geleceğe olan umutlarını azaltıyor.  Gençler ülke yönetiminin de gençlerin önünü açmasını istiyor. İstihdamı arttıran, gençlerin iş bulmasını kolaylaştıran, okul hayatında geleceğe umut ve huzurla bakmasını sağlayan siyasetçinin yanında olacak Z kuşağı. Ekonomiyi kim düzeltebilecek seviyeye getirirse , en önemli cümle hangi siyasetçi gençlerin kafasında ki ‘Okuyoruz ama zaten işsiz kalacağız, dersleri boş verin ‘  algısını yenip , gençlerin iş konusunda geleceğe umutla bakmasını sağlarsa o siyasetçi Z kuşağının desteğini fazlasıyla alacak.
Yasama yürütme ve yargının birbirinden bağımsız olmasını, Cumhurbaşkanı makamının her şeyin karar vericisi olmadığı bir yönetim istiyor Z kuşağı dahası da var ama haftaya...
Öyleyse Z Kuşağını düşünenlerin yolu açık olsun…düşünemeyenlere şimdiden geçmiş olsun