YASAKLI BAYRAMDA HELALLEŞİN…
  • Reklam
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

YASAKLI BAYRAMDA HELALLEŞİN…

23 Mayıs 2020 - 09:12


 
Hiç aklınıza gelmezdi bir bayramı evde sokağa çıkma yasağı nedeniyle geçireceğimi
Hiç aklıma gelmezdi bayram namazını kılacağım caminin bir mikrop yüzünden kapalı olduğunu, girişin yasak olduğunu bayram namazı kılmanın da camide yasaklanacağını..
Hiç aklıma gelmezdi anacığımın, dedeciğimin nenemin mezarın başında bir Fatiha okuyup bayram önü ziyaret edip kabirlerine çiçek bırakmanın da yasaklanacağını..
Hiç aklıma gelmezdi çocukların bu bayramda evden çıkıp büyüklerinin ellerinin öpmelerinin yasaklanacağını,
Hiç aklıma gelmezdi bayramda doya doya sarılmak, el öpmek o güzel tatlıları ayda yılda bir gördüklerimizle yemenin yasak olacağını…inanın hiç aklıma gelmezdi.
Ama oldu bunu da gördük şu kısacık dünyada. Oysa  zaman zaman veya bazen her gün kahbece vurulan askerlerimizin birinin şehit olduğunu duyunca nasıl kahrolduğumuzu, memleketlerinde şehit cenazelerinde gözyaşlarının sel olup gittiğini. Onbinlerin bir tabutun başında toplanıp ağladığını ne çabuk unuttuk.  Oysa şimdi 11 Marttan beri her gün ama her gün 1, 4 8 11.30, 80 110, 250, 400 800 1000 derken 4500’e yaklaşan bir mikrobun öldürdüğü insanlarımızı sessiz sedasız toprağa veriyoruz. Ve her gün ekranın karşısına geçip, “Allahım ne olursun bugün ölü sayısı az olsun” diye garip  bir dua ediyoruz. Bayramda da aynı ölüm haberlerini duyup aynı duyguları yaşayacağız.
İşte böyle bir ortamda Ramazan Bayramını idrak edeceğiz, ve tarihler boyunca konuşacağız, belki ders kitaplarına konulacak gelecekte çocuklarımızda bu şekersiz yasaklı bayramı hatırlayacak..
Bende diyorum ki şu bayram hürmetine şu dünyadan göçüp gidenlerin hürmetine 3 gün güzel şeyler paylaşın,
 Azıcık gönül alın,  hatır sorun.. İnanın her kim olursa olsun barışa, barışmaya ne çok ihtiyacımız var! Peki yapar mıyız  bunu? Doğrusu, pek yapmayız.
Biz ne dersek diyelim, dünya değişiyor, gelenekler bile yeni kılık kıyafetlere bürünüyor. Ortaya konuşarak kaçak oynamanın âlemi yok!
Şükür!
Çünkü eskisi yenisi değil, asıl değerli olan bayramın bizlere "bayram ettirmesi"dir! diyelim
Bayram...
Zengini elinden tutup yoksula götürmüyor da, yoksulu zenginin kapısında kuyruğa sokuyorsa mesela...
Mazlumun yaralarını üç gün için olsun sarmıyor, yaraların iyileşeceğine dair bir umut vermiyorsa...
Zorbalara yanlışını göstermiyor, hissettirmiyorsa...
Ben, sen, o her günümüzü bayramlaşarak geçirsek, durmadan kısa mesajla bayram mesajı atsak birbirimize neye yarar?
Tamam! Burada durayım...ama siz durmayın bu bayram evde kaldığınız sürece arayın dostlarınızı küçükleri büyükleri helalleşin başka ne işiniz var 3 gün dört duvar arasında,
Hepinizin bayramını kutluyorum