SOSYAL MEDYA YALANLARI...
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

SOSYAL MEDYA YALANLARI...

11 Mart 2020 - 10:34


 
Dünyada bilgisayar ve internete en hızlı giriş yapan ülkelerden biri hiç kuşkusuz  Türkiye..itirazı olan yoktur sanırım…Örneğin televizyon başında değilsiniz ve bir deprem oldu. Yemin ediyorum kandilliden daha hızlı bir şekilde sosyal medyada bu deprem duyuruluyor zannedersiniz ki herkes o an bilgisayar başında.. yaratıcılıkta da üstümüze Avrupa su dökemez..  neredeyse herkesin kullanmaya başladığı sosyal medya ve mecrada paylaşılan herşey  artık bir çok sorunu da beraberinde getiriyor farkındamısnız ?
 Bu sorunların başında sosyal medya kullanımı  bulunuyor. Sosyal medyada paylaşılan süslü  püslü ve yalan bir çok fotoğraf ve paylaşım gençleri çocukları  çok etkiliyor.
Gençlerin ve hatta çocukların  hayatlarına da mal olan kötü ve kandırmacalı paylaşımların önü nedense bir  bir türlü kesilemiyor. Sosyal medya sosyal deprem yarattığı gibi gazeteciliği de töhmet altında bırakır oldu artık…
Her ilde her belediyenin her belediye başkanının  tanıtım sayfası adı altında bir iki kişi tarafından yönetilen siteler var. Bu sitelerin takipçi sayısı da tahmin edemeyeceğiniz  derece de yüksek..
Bu sitelerin paylaştığı en ufak bir bilgi binlerce  insana aktarılıyor. Öyleki bu sayfaları yönetenler “hadi bir kaç kişi benim için ölsün” dese kendisini Menderes Nehrine atacak yada sosyal medyada canlı yapııp öldürecek insanlar bile var maalesef…
Günümüzde  bir bilginin doğruluğu araştırılmadan yayımlanan bu paylaşımların önüne geçmek için Bilişim suçları kapsamında erişime kapatılması gerekir ki, algı operasyonuyla milyonları kandırmasın. Örneğin son İdlip’teki şehitlemizin sayılarıyla ve yaratılan yalan dolan senaryolar gibi..
Aydın’da  bile sayısını bilmediğimiz öyle paylaşım siteleri var ki tek amaçları  algı oluşturmak.
Bu sitelerden çocuklarımızı gençlerimizi nasıl kurtaracağımızı bilmiyorum. Bununla ilgili yapılabilinecek tek şey bu tür sitelerin önüne geçmek ve gerekirse erişime kapatılmasıdır.
Aslına bakarsanız sosyal linç konusu bugünün meselesi değil. İnternetten önce de hayatımızda vardı. 30 yıl önce 'Sakallı bebek doğdu, dünyanın sonu geldi' haberleriyle uyanıyorduk. Sakallı bebek söylentisini kimin çıkardığı bulunamamıştı. Ancak internette her şeyi bulmak mümkün. İnsanlar bilmediği bir konuyu konuşurken dikkatli olmalı. Hiçbir şeyin gizli olmadığı unutulmamalı. İnternet üzerinde hiçbir şeyi kaybedemezseniz, takip eder ve edilirsiniz. Hadi şimdi bunu da paylaşın…