Nasıl bir rektör isterdiniz?
  • Reklam
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

Nasıl bir rektör isterdiniz?

20 Eylül 2021 - 15:40


 Bir devlet üniversitesinde rektörsünüz. Fakültelerden araştırma görevlisi, doçent, profesör atamaları için kadro istekleri geliyor. Üniversite olarak karar vermeniz söz konusu değil. Karar veren makamlara meramınızı anlatmanız gerekiyor. Tam bu toplantıya hazırlanırken, üniversitenin personel ve öğrenci servisleri için gereken ödemelere üniversite bütçesinde imkân kalmadığını öğreniyorsunuz. Acil çözmeniz gereken bir sorun. Bu arada dekanı aradı; tıp fakültenizin radyoloji bölümünün hanidir isteyip durduğu cihazlar için bütçe ödeneği bulmalısınız. Buldunuz diyelim; ihalesi var. Hadi ihale aşaması geçildi ama bir süre sonra öğrendiniz ki ihaleyi kazanan firma batmanın eşiğine gelmiş; cihazı temin edemiyor. Bu arada, üniversitenin kanalizasyon sisteminin iflas ettiği haberini aldınız. İnşaat bölümü ile acil toplantı gerekiyor. Ama aynı zamanda filanca fakültenin falanca bölümünün düzenlediği bilmem ne konferansının açılış konuşmasını yapmalısınız. Bu arada devlet büyükleri ilinize geliyor; protokoldesiniz, karşılamada hazır bulunmanız lazım.

Çok parlak genç bir akademisyeni düşünün. Bol araştırma yapıyor. En saygın dergilerde makaleleri yayınlanıyor. Dünyanın dört bir yanından konferans davetleri alıyor. Böyle birisinin, bilimsel faaliyetlerini bırakıp yukarıda rastgele dile getirilen işlerin onlarca katı ile boğuşmasını ister miydiniz? Şimdi biraz yaşlandıralım bu akademisyeni. O artık deneyimli bir profesör. Eskisi kadar çok araştırma yapmasa da etrafında çok sayıda genç bilim insanı var. Onlara ışık tutuyor, araştırmaları için yeni sorular ortaya atıyor, yol gösteriyor. Bu hocamızı yukarıda değinilen işlerin başında görmek ister miydiniz?

Üniversitenize nasıl bir rektör isterdiniz? Sizi bilmem ama benim ilk aklıma gelenler şunlar: Çok iyi bir yönetici olmalı. İşbilen bir ekiple çalışmak istemeli. O işbilen kişileri seçecek yeteneğe sahip olmalı. Onlarla ortak akıl oluşturabilmeli. Vizyon sahibi ile ne kastediliyorsa öyle olmalı. Eser yaratma coşkusu ile dolu olmalı. Üniversitesini bilimsel açıdan hep daha ileriye taşıyacak adımların peşine düşmeli. Bu çerçevede Ankara’da bakanlıkların kapısını aşındırmaktan çekinmemeli, üşenmemeli. Üst düzeyde akademik kaygıyla kararlar alabilmeli. Eğitimin kalitesi hakkında ‘takıntılı’ olmalı; bu açıdan hiçbir ödün vermemeli, verenlerin gözünün yaşına bakmamalı. Üst düzeyde araştırma yapanları ödüllendirecek formüllerin peşine düşmeli. Üniversitesini bilimsel açıdan hep daha ileriye taşıyacak adımları tasarlamalı…buraya kadar köşe yazarı Fatih Özatay ne güzel yazmış bende ilave edeyim o zaman....nasıl bir rektör olmalı ? Eleştiri kanallarını açık tutmalı, yönettiği her birimde yöneticilerden bağımsız olarak ayrıca denetçiler görevlendirmeli ve bunların kimliği ile faaliyetlerini ilgili çevreye duyurmalı.  Karakterli adam gibi adam olmalı, utanmadan sıkılmadan hakimin, savcının polisin avukatların önünde Allah'tan korkmadan bir kadına iftira atmamalı..Aile mahkemesinde bir boşanma davasının muhatabı olmamalı, şahitlerin verdiği ifadelerin elbet bir gün tokat gibi yüzüne çarpacağını asla ama asla unutmamalı....