Liyakati ancak liyakat sahibi insanlar değerlendirebilir  
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

Liyakati ancak liyakat sahibi insanlar değerlendirebilir  

27 Eylül 2021 - 09:36


Özellikle siyaset alanında, yalanlar, bir kaç yıl -hatta bazen bir kaç gün- arayla birbiriyle tenakuz halinde ifadeler, gerçeklerle bağlantısız iddialar gırla gidiyor. Konumu itibariyle güvenilir olması gereken insanlar, nasıl olsa kimse dikkat etmez diye düşünerek, esip gürlüyorlar.

[Siyaset alanını özellikle öne çıkardım, ama köyü sahipsiz bulup yalanı dolanı gerçekmiş gibi satanlar arasında ‘bilim insanı’ olarak bilinenler de var. Bir dönemin iddialı isimlerinin vahim hatalarını yüzlerine çarpan bir kalem vardı: Orhan Şaik Gökyay. Hocanın sonradan ‘Destursuz Bağa Girenler’ adıyla kitaplaştırdığı keskin eleştirileri bugün bile keyifle okunuyor.

Orhan Şaik Hoca gibi birine -hatta birilerine- bugünlerde daha da fazla ihtiyaç var.

Ülkemizdeki 200’den fazla  üniversiteye atanmış rektörlerden 70 kadarının sözü edilmeye değer bir tek eseri bile bulunmadığı yazılıp konuşuluyor. Bu iddianın ne kadar doğru olduğunu bilemiyorum ve bilmek istiyorum. Doğruysa, o kadar sayıda insanın sağlam bilimsel eserlere sahip olmadan nasıl profesör unvanı kazanabildiğini doğrusu merak ediyorum.

“Profesör” dendiğinde önce liyakakatına bakılır yaptığı tez çalışmaları ile bilinir Yapılan çalışmaya göre Türkiye’deki üniversitelerde rektörlük yapan 68 rektörün uluslararası yayın ve atıf sayısı sıfır. Çalışmaya göre 1 yayın yapan 8, 2 yayın yapan 10, 3 yayın yapan 6 rektör bulunuyor. 36’dan fazla yayın yapan rektör sayısı ise 23. Bizim oğlandan hiç bahsetmeme gerek yok onu bilen biliyor.
Sözün özü 
Liyakati ancak liyakat sahibi insanlar değerlendirebilir  

Her aşamada kritik olan konu karar vericilerin liyakatidir. Liyakati ancak söz konusu alanda liyakat sahibi insanlar değerlendirebilir.  Ancak liyakate sahip kimseler bu değerlendirmeyi kendileri de dahil kimseyi kandırmadan yani dürüstçe yapmak durumundadırlar. Ayrıca değerlendirmeyi yapanların özgürce karar verebilmeleri de bir o kadar önemli.

Geleceğin nesillerini yetiştirmek, bilim üretmek ve topluma yaymak gibi kapsamlı bir görev üstlenmesi gereken üniversitelerde liyakat daha da vazgeçilmez bir erdem. Hem de lisansüstü öğrencisinden rektörüne kadar her yaş düzeyinde kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekiyor. Allah her üniversiteye liyakatlı rektörler nasip etsin. etsinki geleceğimiz umudumuz gençler aydın insanlar olsun...