Bürokrasi ve bürokrat....
  • Reklam
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

Bürokrasi ve bürokrat....

07 Eylül 2021 - 12:28



Bugünlerde bürokrasi sözcüğünü ve beraberinde bürokrat sözcüğünü çok fazla duymaya başladık.. Birde bunların başına yada sonuna eklenen "liyakat-sız sözünü de ....
Bürokrasi, buro: masa, kratos: yönetim. Yani masa yönetimi demektir. . Devletin nasıl idare edildiğini anlamak için de ilk önce kişilerin oturduğu yerlere yani masalarına bakacaksınız.
 Bürokraside insanlar masalarının eni boyu yani çaplarıyla  değerlendirilir. Ne kadar büyük, ne kadar tepeden bakan masaya sahipseniz o kadar önemli bir yerdesinizdir. Yani artık bürokrat olmuşsundur.  Mesela oturduğunuz masanın hangi maddeden yapılmış olduğu, koltuğunun alelade büro koltuğu mu, yoksa deri koltuk olup olmadığı  sizin bürokrat olup olmadığını hemencecik bize anlatır. Odanın büyüklüğü de sizin ne iş yaptığınız hakkında bize yeterli bilgi verebilir. Ayrıca bu odaya nasıl girdiğiniz de başka bir göstergedir. Tek kapıyla girilen yerler bürokraside alt sınıfları temsil eder. İnsanlar size ulaşmak için İki kapı geçiyorlarsa ve geçilen ilk kapıda gelenleri sekreter karşılıyorsa bu sizin mühim bir adam olduğunuza delalettir. Anneniz, babanız gönül rahatlığıyla oğlum, kızım çok önemli insanlar diye etraftaki konu komşuya caka satabilirler.

Peki küçük odalardan büyük odalara, tek kapılı yerlerden iki kapılı yerlere, alelade büro koltuklarından deri koltuklara geçmek için nelere sahip olmalısınız, hangi maharetler ve yetenekler sizi buralara taşır? Memur arkadaşlar ya da memuriyete girecek arkadaşlar  kulaklarını açsın, pardon gözlerini açsın ve burayı iyi okusun:  Bunun için yapmanız gereken ilk iş, öyle örgün öğretimle, dört yıllık üniversitelerle falan uğraşarak vakit kaybetmemeniz gerekir. Açık öğretim fakültesinin en rahat okunan bölümlerinden birini seçip, bir yardımcı kitap edinirseniz bu ilk aşamayı atlatmış sayılırsınız.

 İkinci olarak yapmanız gereken şey, tabii ki iyi bir referansa sahip olmalısınız. Referans deyince, cv’nizde yer alan alan eğitimler, makaleler, mesleki tecrübeler anlaşılmamalı. Tabii ki referanstan kastımız; bağlı olduğunuz bürokrat ve bürokrasi teşkilatında  sizin için, “büyük oda”lara geçmesi ülkemizin ali menfaatleri açısından çok önemlidir,  diyen vekillerin arkanızda olması gerekir. Hani Aydın'da her olumsuz haberi çıktığında  bana kumpas kurdular bana şantaj yaptılar elimde dekotları var  diyen ama nedense o dekotları bir türlü paylaşamayan zati muhteremin  yanına koşan vekiller gibi....Bu zati muhteremin hayatının kalan bölümünde bu vekiller olacak hali yok...Bu vekiller bu başkanlar  sadece bu dönem size  yetebilir,  bu arada il başkanı, oda başkanı ve bazı sivil toplum örgütlerinin ve tabii ki ilgili bakanın da desteğini almanız gerekiyor..
Bundan sonraki aşamada ise size nasıl ulaşıldığı çok önemlidir. Telefonla arandığınızda  direkt siz çıkıyorsanız, ya da dahili numarayla bağlanılıyorsa size, bu hiç de önemli adam olmadığınızı, alelade bir sıradan bürokrat olduğunuzu  gösterir. Yok sekreter tarafından telefonlarınız bağlanıyorsa gerçekten büyümüşünüz demektir. Ayrıca arkadaşlarınızı bile sekreterinize bağlatıyorsanız bu büyümenin çok ötesinde bir şeydir. Hatta hatta odanız kalabalıkken sekreterinizi bir şekilde örgütleyip, "Sayın Cumhurbaşkanımız telefonda" diye telefonda bağlatabilirsiniz. bir kaç saniye Cumhurbaşkanı ile konuşuyormuş gibi de yapabilirsiniz.  İşte o zaman ağasınız paşasınız.. Artık kendinizi çok çok aşmış! olduğunuzu söyleyebiliriz. Bunun ne anlama geldiğini söylersek pek çok bürokratı kızdıracağız ama işin gerçeği şu ki; eşiniz dostunuz bundan böyle size rahat rahat ulaşamayacaklar demektir. Çünkü siz gayriihtiyari bir bürokratsızsınız.. Haydi abbas yolcu...