BUGÜNLERDE YEREL BASINA DESTEK VERMEK BU KADAR ZOR OLMAMALI
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

BUGÜNLERDE YEREL BASINA DESTEK VERMEK BU KADAR ZOR OLMAMALI

08 Nisan 2020 - 20:51



Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün artıyor, biz Aydın’da yaşayanlar olarak diğer illere oranla az da olsa şanslıyız tabi bu şansı 14 kurala uyar.. uydurabilirsek. Şimdilik ilimizde vaka sayısı 20-25 arasında ölüm sayısı iki… Allah daha fazlasını göstermesin inşallah…
"Evde kal" diye.. diye bir nebze olsun Aydın halkını eve sokabildik. Burada Aydın için söylemek gerekirse yerel basın, radyo televizyon  ve internet sitelerinin çok büyük payı var.  Gazeteci arkadaşlarımız,  yerel televizyon muhabirleri, çok sayıda sesini sadece radyoda duyuran ama sorunlarını bir türlü duyuramayan yada duyursa da yanıt alamayan  arkadaşlarımız  maalesef her gün dışarda..canlı yayınlar yaparak Aydın il genelinde olup biteni bunca hayati  tehlikeye rağmen haber yaparak halka gerçekleri aktarmaya çalışıyor. Pek çok gazeteci örgütü de  yayımladıkları açıklamalarla gazetecilerin durumuna dikkat çekiyor.
Örneğin yönetiminde bulunduğum ve temsilciliğini yaptığım Küresel Gazeteciler Konseyi Türkiye genelinde  yerel gazetecilerin sorunlarına çok yakın ilgilenen kurumlardan biri olmaya devam ediyor.  65 yaş üstü evden çıkamayan gazeteci büyüklemize Türkiye’nin 81 ilinde karınca kaderince gıda paketlerini dağıttı. Keza Aydın’da da Küresel Gazeteciler Yönetim Kurulu Üyesi ve İl Temsilcisi olarak  sessiz sedasız yaptık.  Bununla birlikte  basından gördüğüm kadarıyla Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan da arkadaşlarımıza maske dağıttı.(Bu arada Cem Ulucan'a yaşadığı sıkıntılı süreçten dolayı çok geçmiş olsun dileklerimi  iletiyorum)
Bununla birlikte Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Semra Şener de  sosyal medyada basının sorunlarına çözüm olacak genel başkanın duyurularını arkadaşlarımızla paylaştı, gazeteci arkadaşların sorunlarına  çözüm önerilerini aktardı.
 Türkiye Gazeteciler Sendikası, koronavirüs salgınında risk altında bulunmaları dolayısıyla iş güvenceleri korunarak gazetecilerin evden çalışma yönteminin bir an önce devreye sokulmasını istedi.

Ancakk.. Türkiye’de giderek yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgını tehdidi karşısında gazetecilerin en riskli meslek grubun içerisinde yer alması... gördüğüm kadarıyla Aydın’da pek anlaşılamamış.
Aydın’da diğer sektörler de olduğu gibi maalesef  dayanışmayı sağlayamayıp haftada 2 gün yerine hergün çıkmayı direten ve bir nevi kumar oynayan bazı gazete sahipleri,  umarım sahada çalışan emekçilerin  haklarını da zamanında ödüyordur. Yada ödeyecektir.. ödüyor gibi yapmıyor,   bankaya yatırdığı muhabirin maaşını geri istemiyordur..  Bu konuda BİK'in görevlendirmesi sonucu geçmişte  görev yaptığım denetçliğim görevi süresince yeterince tecrübem  ve yaşadıklarım var.. 
Özellikle  gazete patronları bu kriz döneminde  İşten ayrılanların tazminatlarını mutlaka ödeyecek, "sen çok iyi gazetecisin" dediklerini mahkeme kapılarında süründürmeyecek, tilki kurnazlığına gitmeyecektir...Kendinden o kadar Emin ve medya sektörünün yüzkarası olmayacaktır. Kimin çalıştığı kadar hakkı varsa,  o hakkı ödeyecek ödemek zorundadır. Aksi halde cezasını bir gün Allah mutlaka verecektir.  
Peki  gelelim asıl anlatmak istediklerime....
Aydın’da her 10 Ocak  yada 24 Temmuz günlerinde gazetecilere yağlı ballı mesaj yollayıp bir parmak bal çalan diğer kurumlar.. acaba bu zor günlerde gazeteci arkadaşların neresinde ? (Yardımcı Olanlardan Allah razı olsun)  Gazeteciler için bir destek düşünüyorlar mı.? Öncelikle  belediyeler …bakın şimdi elinizde gazetecilere destek olabilmek için bir fırsat var hem de 4 ay kesintisiz…

Nedir bu destek_? ...  Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre belediyelerin borçlarına karşılık vergi payı ödemelerinden 3 ay kesinti yapılmayacak. Bu belediyeler için önemli bir destek fırsatı. Nasıl yaparsınız ? bu desteğin  kararını nasıl alırsınız?  mutlaka bunları bir bilen, yol gösterici olan birileri vardır. 10 Ocak ve 24 Temmuz da vereceğiniz paralı (genelde parasız olur) mesajlara alternatif, "editöryal" çalışmalar bu dönemde gazeteleri ve internet sitesi yöneticilerini ayakta tutacaktır.
Bu yeri geldğinde,  ballı , yağlı gazeteciler için mesaj yazan basınla işi hep olanlar sizde unutmayın... salgının yayılmasının ardından gazetecilerin kamuoyu önündeki sorumlulukları artmakla birlikte can güvenlikleri de  bir o kadar  riske girmiştir. Sadece gazeteciler mi matbaada çalışanlar, o gazeteleri abonelerine ulaştırmak için para alan gazete dağıtıcıları da en büyük risk altında olan arkadaşlarımızdır.  Belediyelerin ve STK’ların biran önce medya sektörüne destek vermesi, basın emekçilerine sahip çıkması en büyük beklentidir.
Bu süreçte işsiz kalan, aylık geliri kesilen, maaşını alamayan arkadşlarımızla bir şekilde temasa geçip destek sağlanmalıdır. İçimizde  nişanlı olup, evlilik hazırlığı yapan yada yeni evlenen  gazetecilere maddi anlamda yardım yapılmalıdır...Şunuda unutmayın evde yada zorunlu işte kaldığınız sürece Aydın'da olup biteni yerel gazete ve internet sayfalarına bakıp okuyup sonra da mangalda kül bırakmayacak şekilde mesajları sanki kendi eseri gibi yayınlayanlar.. Yerel basına destek olun.. STK'lar, belediyeler, milletvekilleri, iş insanları....zaman bu zaman 

Haydi Aydının büyükleri bu çağrıya da kulak verin…
Koranavirüssüz kalın sağlıcakla