Ahlak herkese lazım
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

Ahlak herkese lazım

23 Ağustos 2021 - 10:48

Kendi ahlaksızlığını bir şekilde meşrulaştırıp veya bunu bile yapmadan yoluna devam edip başkalarına ahlak dersi vermek de bir çeşit AHLAKSIZLIKTIR 
Herkes haddini BOYUNU BİLECEK bilecek.
Bir ressam sergi açmış, bir çizmeci de görmeye gelmiş, süvarisi yanında duran bir at tablosunu ressamın yanında eleştirmeye başlamış. Ressam çizmenin üstüne varıncaya kadar onun söylediklerini dikkatle dinlemiş ve not almış, çizmeci “gelelim pantolona” deyince ressam “sen çizmeyi aşma, onu da terzi eleştirsin” demiş.
Bu ülkede herkesin bir işi var, işi yoksa günlük hayatı var. Herkes önce kendine bakacak ve şöyle bir nefis muhasebesi yapacak: “Ben işimde ve davranışlarımda ne kadar ahlaklıyım; din, ahlak ve edeb kurallarına harfiyen riayet ediyor muyum?” Toplum içinde yerim ne ? 
Hatırlayalım 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sırasında Mali Şube Müdürlüğü görevinde bulunan ve 4 Eylül 2014 tarihinde “darbe” suçlamasıyla tutuklanan eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden gönderdiği mektupta, "Özgürlük benim için; hırsıza hırsız, ahlaksıza ahlaksız, yolsuza yolsuz diyebilme, bunları yazabilme ve imzalayabilmekten bahsediyorum" ifadelerini kullanmıştı.
Bu kapsamda ahlaksızlık bu dünyada bir başkası tarafından değerlendirilebilir. Ahlak insana ait değerleridir. Hayvanın ahlakından bahsedemeyiz. Ancak örneğin, imanın kimde ve ne kadar olacağını bilmek ve buna göre davranış sergilemek, hatta insanlığı ayaklar altına alan türden vahşete sebep olmak, insana ait bir konu değildir. Burada ahlak da bitmiştir, vahşilik vardır.
İrade olmadan ahlak olmaz. Ahlak insanın yaşarkenki en önemli değeri ve işidir. Birey iman etse de etmese de nefs muhasebesini yapmalıdır
Eğer ahlak yoksa herşey yanlıştır!
O yüzden diyorum ki Ahlak herkese lazım