Adnan Menderes Stadı'nı da  Çakırbeyli'deki yeni müzeye...
  • Reklam
SUAT DENİZ

SUAT DENİZ

Adnan Menderes Stadı'nı da  Çakırbeyli'deki yeni müzeye mi taşımalı bilemedim..

22 Temmuz 2019 - 11:03

Futbol günlük hayatımızda adeta bir parcamız...Bazen üzüntümüz bazen sevincimiz...adeta bir stres topumuz tutkumuz... Futbolun endüstri haline geldiği günümüzde son uluslararası yarışmalar da bu sektörün ulaştığı şaşırtıcı büyüklüğü ortaya koyuyor. Örneğin dünya kupasına ev sahipliği yapan Güney Afrika bu organizasyon için 2.5 milyar $ harcadı, 12 milyar $ kazandı.Türkiye katılamadığı her  finallerde  kaybı ise 450 milyon $.olarak tespit edildi.
Deloitte&Touche'un araştırmasına göre, Avrupa takımlarının son 10 yıllık geliri %7 arttı, ülke ve kent ekonomileri üzerinde "olumlu" etkileri oldu.
Peki Türkiye'de durum nedir?
Sport und Markt şirketi araştırması, 15-69 yaş aralığında 22.6 milyon insanın Türkiye'de futbolla ilgilendiğini söylüyor. Yalnızca Süper Lig'i izleyenlerin oranı %87.
Süper Lig bir yana futbol; Anadolu'da "kentin ekonomik performansını" etkileyecek düzeyde bir işlev görüyor.
Galibiyetle biten maç sonrası kentte cirolar artıyor, hyüzler gülüyor, moraller yükseliyor, ekonomik canlanma "anında" fark ediliyor.
Mağlubiyet ise bazı kentlerde neredeyse "siftahsızlık" "moral çöküntüsü", "iştahsızlık", "öfke" etkisi yaratıyor.
Futbolun kent ekonomisine katkısı yalnızca ciro artışı değil; oteller, restoranlar doluyor, kente işadamları geliyor, yatırım fırsatı doğuyor. Kendi reklamıni yapmak isteyenler tabela astırıyor? Protokole erken geliyor, canlı yayın kamera cekimlerinde kafasını deve kuşu gibi uzatıyor. Kentte 5 yıldızlı otel sayısı ve modern stadyum talebi yükseliyor, sponsorların etkinlikleri de cabası...
Futbolun mu ekonomiyi tetiklediği, ekonominin mi futbolu iyileştirdiği, "yumurtatavuk" hikâyesi gibi. İllere göre gelir rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmalar, doğru cevabın; "ikisi de" şeklinde olabileceğini gösteriyor.
Ekonominin dinamizmini tetikleyen futbol coşkusu, yalnızca kent takımının Süper Lig'e taşınmasını değil fakat aynı zamanda kentin de gelişmişlik sıralamasında lig atlamasını sağlıyor.
Tersi de doğrudur. Mesela çeyrek asır öncesinde İzmir, ülkenin yıldız kentiydi ve o devrin liginde; Altay, Altınordu, Göztepe, İzmirspor, Karşıyaka vardı ve 3 büyükleri zorlayan ekiplerdi. Bugün Süper Lig'de İzmir'den yalnızca Göztepe var.
İşin ilginç yanı, Türkiye'de Anadolu Kaplanları, kent ekonomileriyle birlikte futbolda da tırmanışta iken, "3. kuşağı geriye giden tek ilin" İzmir olmasıdır.
Spor ve Yerel Ekonomik Gelişme kitabında İngiliz yazar Prof. Roger Penn, yalnızca stadın çevresinde dahi ilginç değişime dikkat çekiyor: "Müze, otel, restoran, eğlence ekonomisi patlıyor."
Peki bu anlatılmak istenen cerceveyi ile Aydın'a indirgersek kim algılıyor..bence hiç kimse..Bizim ilimizde futbol-ekonomi kavramı diye bir şey yok. Varsa yoksa siyasi çekişme, kavga, rant, koltuk kapma...Işin özeti Aydın futbolu dibe vurmuş caresizlik içinde. Ne yazıkki onümüzdeki 5 yıl hatta 10 yıl Aydın'da Süper Lig hayalden ibaret kalacak. Adnan Menderes Stadı çürümeye devam edecek. Olaya bu pencereden bakacak olursak Bence ADNAN MENDERES STADINI DA  Çakırbeyli'deki yeni müzeye mi taşımalı bilemedim..