RAMAZAN TÜLÜ

RAMAZAN TÜLÜ

KUYUYA ATILAN TAŞ

DEVLET..

26 Mart 2019 - 09:52


 
İnsanlık tarihi ilkel toplumların uygarlaşma yolunda ilerlemesi sonucu Devlet gerçeği ile tanışmasını sağlamıştır. Bir yazarın saptamalarına göre bu güne kadar 145 çeşit devlet tanımı yapılmıştır. Bu tanımlardan en ilginç olanı “ Zenginin malını fakirlere karşı koruyan güçlü bir organizasyondur! ”şeklindedir. Şaka bir yana ama bu tanımın hala geçerli olduğu kanısına, yaşadığımız siyasal gelişmelere ve bizlere dayatılan mevzuat hükümlerine bakınca rahatlıkla varıyoruz.
 
O halde nedir olması gereken Devlet, Siyaset bilimciler ve düşün adamlarının ortaklaşa kabul ettikleri tanım; “Belli bir ülke üzerinde yerleşmiş, zorlayıcı yetkiye sahip bir üstün iktidar tarafından yönetilen bir insan topluluğunun oluşturduğu siyasal kuruluştur”
 
Devleti yönetme kudreti politikacıların, politikacılarında iktidar kanadının elindedir. Özünde yasa yapıcı kudret Meclistedir. Meclise sunulan teklifler çoğunluk oylarıyla onandığında yasallaşıp bizim toplumsal yaşamda uyacağımız kuralları ve hakları oluşturur. Hali hazır durumda varsayıldığı anlaşılan ve uygulanan devlet modeli budur.  Oysaki olması gereken devlet bu mudur? Olması gereken devlet herkesin haklarının korunduğu ve kollandığı, aksi halde bu keyfiyete sebebiyet veren kişilerinde sorgulandığı hatta haklarında yaptırım uygulandığı bir devlet değil midir?
 
Devlet bir anadır, Anadır çünkü herkesi kucağına alıp koruyup kollamalı ve beslemelidir.  Herkesi dediysek gerçek ihtiyaç sahiplerine iş ve istihdam temin etmeli, çalışamayacak olanlara ise sosyal devlet ilkesi uyarınca yardımda bulunmalıdır sadaka kültürü görgüsüzlüğü ve nezaketsizliğine kaçmadan…
 
Devlet babadır. Otoriteyi temsil etmeli. Otoriteyi temsil ederken de keyfiyete kaçmamalıdır. Toplumsal barış ve huzurun oluşumu için küçük çocuğunun kulağını çekercesine canını yakmalı ama onu sağlığından etmemelidir. Bu kuralları tüm kurumlarında uygulanabilir hale getirmelidir. Böyle tasavvur edilen yani tüm kurumlarında eşitlik, insan haklarına uyarlılık gösteren bir devlet her insanın olmasını istediği ve beklediği bir devlet şeklidir.