• Reklam

Tunç Erlaçin,"Binalarda mantolama yapma zorunluluğu yoktur"

Tunç Erlaçin,"Binalarda mantolama yapma zorunluluğu yoktur"

Tunç Erlaçin,
23 Ocak 2023 - 10:47

 
Makine Mühendilleri Odası Aydın Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Erlaçin,  son günlerde artan enerji tüketim fiyatları nedeniyle pek çok binanın dış cephelerinde mantoloma işi yapıldığını belirterek, "Yeni inşaat ruhsatı alacak olan binalarda mantolama yapma zorunluluğu yoktur, ancak mimari projeyle uyumlu  ısı  yalıtım raporu düzenlenmesi zorunludur." dedi.
Erlaçin, yaptıüı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
"Mantolama, adı üzerinde manto gibi bir yalıtıcı aracılığı ile binaların giydirilmesi işlemidir. Tanım olarak, “ısı yalıtımını sağlamaya yarayan işlem” de denebilir. Isı yalıtımı ise, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini engellemek amacıyla yapılan işlemlerin bütününe denmektedir. Yeni inşaat ruhsatı alacak olan binalarda mantolama yapma zorunluluğu yoktur, ancak mimari projeyle uyumlu  ısı  yalıtım raporu düzenlenmesi zorunludur  Çevremize baktığımızda ise mevcut binalarda (01.01.2011 den önce yapı ruhsatı almış ya da iskan ruhsatıyalıtım raporu  bulunan binalar) mantolama yapıldığını sıkça görmekteyiz. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi böyle bir zorunluluk kesinlikle yoktur"
Halkımız enerji tasarrufu sağlamak amacıyla binasında mantolama yaptırmaya karar vermişse ki (apartmanlarda % 51 çoğunluk gerekir) öncelikle bulunduğu belediyeden mantolama izni ve daha önce almış olduğu ruhsata ait ısı yalıtım projesi değişeceğinden mutlaka yetkili bir makina mühendisinden ısı yalıtım raporu alması gerekir. Ancak bu işlemi takip etmesi gereken ilgili belediyenin ilgili müdürlüğünün konuya uzak olması nedeniyle vatandaşlarımız mantolama sonucunda türlü sıkıntılara maruz kalmaktadır. Halkımız mantolama konusu ve mesleki diğer konularda tüm bilgiyi Makina  Mühendisleri Aydın İl Temsilciliğinden alabilir.".

Mantolama yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken kurallar 

Erlaçin, mantolama yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken kuralları şu şekilde sıraladı:
-Mantolama yapılacak binaya ait ısı yalıtım raporu, piyasada farklı türde pek çok malzeme olduğundan ötürü kullanılacak yalıtım malzemesinin onay raporları,cinsi ve ısı yalıtım katsayısına bağlı olarak kalınlık seçimi,
-Mantolama firmasının güvenilir ve işinin ehli olması,
-Sözleşme yapılması ve sözleşmede her türlü detayın belirtilmesi,
-İşçi sağlığı ve iş güvenliği.(Kurulacak iskelenin denetimli kontrolü)