"Türkiye'nin İlk Akıl Hastaneleri! Aydın'a da lazım "



Ülkemizde Cumhuriyet döneminde kurulan akıl hastanesinin ilkleri İstanbul Bakırköy, Elazığ, Samsun ve Manisa akıl hastaneleridir. 

Osmanlı döneminde yapılan hastanelerde hem ruh hastalıkları hem beden hastalıkları aynı birimde tedavi edilirdi. O zaman hastanelere Bimarhane denilirdi. Zamanla halk arasında bu isim Tımarhane halini almıştır. Manisa Akıl ve Ruh Hastalıkları Hastanesi’ne halk arasında Sarı Bina denilirdi. 

Bu vesile ile sizinle 1960 yılında Elazığda gerçekleşen ibretlik olay ve hikayesini paylaşmak istiyorum. 

Olay gerçektir. Elazığ’da geçer. 1960’lı yıllar! Elazığ akıl hastanesinden personelin bir ihmali sonucu bütün deliler kaçar, Elazığ’ın cadde ve sokaklarına dağılırlar. Toplam 423 deli kaçmıştır. Mülki makamlar panikler, Başhekime koşup; “Doktor bey ne yapalım” diye sorarlar. O zamanın ünlü doktoru Mutemet Bey hastanenin başhekimidir. Mutemet Bey; “Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin” der. Doktor önde birkaç personeli arkasında kara trencilik oynayarak bütün Elazığ’ı “çuf çuf” nidalarıyla dolaşırlar. Başhekimin tahmini tutmuştur, bütün deliler bu kuyruğa girer vagon olurlar. Lokomotif, yani başhekim Mutemet Bey yönünü hastaneye çevirince tüm kaçan deliler hastaneye geri dönmüş olurlar. Sorun çözüldüğü için hem mülki makamlar ve doktorlar, hem de trencilik oynayıp hastaneye döndükleri için de deliler hallerinden çok memnundur. Olayın en enteresan yanı akşam sayımında ortaya çıkar çünkü hastaneye trencilik oynayarak gelenlerin sayısı 612  kişidir.
Buradan herkes kendine bir ders çıkartabilir. Yorumu sizlere bırakıyorum. 
(Muzaffer Yurttaş Manisa eski milletvekili)